artikel> Doneren kan nog tot en met 28 november

Bloedserieusweek Leuven viert dertigste editie

Van 25 tot 28 november kunnen studenten terecht op de dertigste editie van Bloedserieus om bloed te doneren en indirect levens te redden. In ruil daarvoor krijgen ze een goodiebag, én positieve karma.

Gepubliceerd

Interesse om donor te worden? Doe dan eerst de donorzelftest, schrijf je in, en meld je aan bij Bloedserieus met je identiteitskaart.

Data:

  • Wo & Do: 11u00 - 20u00 Gymnasium, universitair sportcentrum (Sportkot)
  • Ma - Do: 08u30 - 20u00 Donorcentrum (Gasthuisberg)

Op 25 en 26 november stond de vzw Bloedserieus samen met het Rode Kruis opgesteld op het Herbert Hooverplein. Vandaag en morgen, 27 en 28 november, verplaatsen ze zich naar het Gymnasium (Sportkot). Studenten kunnen ook de hele week terecht in het Donorcentrum op Gasthuisberg om naar hartenlust bloed te doneren.

35 vaten bloed

Dertig jaar geleden werd in Leuven de kiem gelegd voor de Bloedserieusweek, een initiatief dat in samenwerking met het Rode Kruis tweemaal per academiejaar inzet op het verzamelen van rode bloedcellen, bloedplasma en -plaatjes. 'Iedere editie kunnen we gemiddeld rekenen op 3500 donerende studenten', vertelt Willemien Gosselé, voorzitter van Bloedserieus. 'Ieder staan ze iets minder dan een halve liter bloed af.' Afgerond komt dat neer op 1750 liter bloed, of voor een studentikozer begrip: 35 vaten.

Om praktische redenen is de Bloedserieusweek 2019 later op het jaar doorgegaan dan anders het geval is. En dus ook dichter tegen de examens: 'Gisteren (maandag, red.) zaten we in totaal aan 650 donoren. Dat is wellicht niet genoeg om het gemiddelde van 3500 te bereiken, maar we hebben er goede hoop in', zegt Gosselé.

Van de zes steden waar Bloedserieus halt houdt, is Leuven veruit de meest succesvolle. 'Dat hebben we te danken aan onze lange traditie en mensen die zich 100% inzetten voor Bloedserieus', verklaart Gosselé. 'De goodiebags hebben ook zeker hun aandeel, maar ik denk dat studenten toch vooral bloed doneren voor de goede zaak - en om hun karma op peil te houden.'

Vers bloed

Bloedserieus ziet doorgaans veel donoren terugkeren, maar zet ook in op het aantrekken van nieuw bloed. Gosselé: 'Voor het Rode Kruis is de Bloedserieusweek heel handig om een nieuwe groep mensen te bereiken die zonder dit initiatief nooit bloed zou doneren. Wij hopen dus prille studenten kennis te laten maken met het aspect van bloeddonatie, en we rekenen op de trouwe groep donoren die hopelijk ook anderen aansporen.' Ook de Leuvense studentenflik is al de mouw van zijn uniform komen oprollen, weet Gosselé.

Studenten die zich afvragen of ze al dan niet bloed mogen doneren, stelt Gosselé gerust: 'Via de donorzelftest kunnen ze zelf nagaan of ze, op dit moment, geschikte donoren zijn.' Wie nog twijfelt, kan zich altijd wenden tot de aanwezige artsen van het Rode Kruis. Een van hen stelde, met het oog op de examens, gebruikers van Rilatine alvast gerust, 'al moeten ze wel een kwartier stil kunnen liggen. (lacht)'

Ook voor homoseksuele mannen is er ondertussen sprake van een soepelere regeling. Vroeger waren zij de facto uitgesloten; nu kunnen zij ook doneren als ze een jaar lang geen seksueel contact hebben gehad met een andere man. 'Die maatregel wordt ons door de overheid opgelegd en stoot soms mensen tegen de borst. Het Rode Kruis streeft naar een veilige en ruime bloedvoorraad. Ze willen zo min mogelijk mensen uitsluiten, maar stellen veiligheid voorop en houden zelf nog voortdurend onderzoeken', aldus Gosselé.

Powered by Labrador CMS