Bongo Style Fashion Show laat je dromen van Afrika

Een platform voor ontwerpers met Afrikaanse roots

25 april 2018
Artikel
Auteur(s): Jander Van Meerbeek
Donderdag 19 april zakten zo’n 200 fashionliefhebbers af naar de Bongo Style Fashion Show. Die show biedt een platform voor Afrikaanse en Afro-Belgische ontwerpers.

Al gehoord van de ‘schoenen der liefde’? 'Als je deze schoenen tegen elkaar houdt, zie je in de figuren die erop staan de vorm van een hart', vertelt de Afro-Belgische ontwerper Maekel Kidi. Hij toonde zijn werk in het kader van de Bongo Style Fashion Show die plaatsvond op donderdag 19 april in Hal 5 te Kessel-Lo.

Talenten ontwikkelen

De Bongo Style Fashion Show is in de eerste plaats een evenement waar jonge ontwerpers met een band met Afrika een podium krijgen om hun ontwerpen te tonen aan het Belgisch publiek. Het evenement wordt georganiseerd door het Afrika Filmfestival en de Tanzaniaanse NGO FASDO. 'Die ngo wil een ruimte creëren waar Tanzaniaanse jongeren in allerhande disciplines, zowel kunst als sport, de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen', vertelt Manon Janssen, medewerkster van het Afrika Filmfestival die de modeshow mee organiseert. 'Ze doen dit onder meer door mode- en fotografiewedstrijden te organiseren waarvoor de Tanzaniaanse jeugd zich kan inschrijven. De winnaars verdienen prijzengeld dat ze kunnen investeren in hun carrière en bovendien winnen ze ook aan naambekendheid.' Verder is FASDO ook actief in de strijd tegen HIV, onder andere door het ondersteunen van jongeren met een drugs- of prostitutieverleden.

'De samenwerking is er gekomen op vraag van een medewerkster van FASDO die in België verbleef en een sympathisant is van het Afrika Filmfestival', aldus Janssen. 'Haar doel was het promoten en bekend maken van FASDO in België door middel van kunst.' Het Afrika Filmfestival besloot logistieke ondersteuning te bieden aan dit idee en zo werd de Bongo Style Fashion Show al snel realiteit. Het evenement is nu toe aan zijn derde editie en wordt steeds groter.

De collectie

De kleding op het evenement varieert van broeken, T-shirts en schoenen tot kimono's, handtassen en kleedjes. Alles met een duidelijk Afrikaanse toets.

De kleding is gemaakt door maar liefst vijf verschillende ontwerpers: Martin Kadinda, medeorganisator van het evenement, en Agness Waryoba uit Tanzania, Paledi Segapo uit Zuid-Afrika en Marie-Laure Kuliralo en Maekel Kidi uit België. Hun collecties werden een voor een gepresenteerd door een gevarieerde groep modellen. Het enthousiasme van de ontwerpers kreeg daarbij nog een boost door het muzikale intermezzo van de Leuvense hiphopband Rewind Productions. Een geslaagd multicultureel evenement dus, met bovendien een uitstekende sfeer. Allen daarheen volgend jaar?