artikel> “Er zijn te weinig controles, maar komt verandering in”

Brandveiligheid heet hangijzer na brand in de Kapucijnenvoer

Na een brand in de Kapucijnenvoer is brandveiligheid een hot topic in Leuven. De brandweer zelf isvragende partij voor meer controles, maar beklemtoont dat de meeste koten veilig zijn.

“Uiteraard wil ik meer en scherperecontroles,” zegt commandant JeroenAmeel van de Leuvense brandweer.Maar daarvoor ontbreekt hethem aan voldoende mankracht.“Momenteel zijn er te weinig middelenvoor meer controles, maardaar komt verandering in.”Vorig jaar controleerden Ameelsmedewerkers 198 kamerwoningenop brandveiligheid. Hoeveel kotendat zijn, is onduidelijk. “Daar zittenblokken van zestig kamers enwoningen met vijf kamers tussen.”

“Wij dringen er altijd op aan datde stad Leuven meer controleert,”stelt Jan De Vriendt, directeur Studentenvoorzieningenvan de KULeuven. “We begrijpen dat zoietsniet eenvoudig is: in Leuven zijner ontzettend veel koten als je kijktnaar de bevolking. Toch is de veiligheidvan koten een taak van de stad.”

Preventie

Aan het capaciteitsprobleem wordtgewerkt, betoogt Ameel. “Wij gaandit jaar preventieadviseurs en burgerpersoneelaanwerven die zich voltijdsgaan bezig houden met brandpreventie.Tegen medio 2015 wil ikdat die actief zijn. De middelen zijner alvast.” Hij benadrukt dat de plannener al waren voor het drama in deKapucijnenvoer.Om te sensibiliseren zou decommandant volgend jaar graagaanwezig zijn tijden de studentenwelkom.“Met een ladderwagenkunnen we aandacht trekken, enwe kunnen mooie demonstratiesgeven.” Zo is een brandende frietketelerg spectaculair. “Kap daarwater op en dat geeft een steekvlamvan vier of vijf meter. Spektakelverzekerd, maar studenten zienook hoe ze dat moeten blussen.”

Deuniversiteit wil zo’n initiatief zekersteunen volgens De Vriendt.Na de brand in Leuven lanceerdenverschillende brandweerkorpsenhet voorstel voor een Vlaamskwaliteitslabel voor studentenkamers.Dat zou dan verplicht zijnvoor huurders en verhuurders. Inmaart zit de Leuvense brandweercommandantalvast samen metbetrokken Vlaamse minister FreyaVan den Bossche (sp.a).“Wij hebben het voorstel in de persvernomen en willen eerst naar debrandweer luisteren,” reageert Vanden Bossche. “Op Vlaams niveaubestaan er duidelijke veiligheidsnormenvoor woningen en koten. Gemeentenkunnen zelf nog een stapverder gaan door een voorafgaandecontrole te eisen. De brandweerheeft opgeroepen om dat te uniformiseren.We gaan in overleg met allebetrokken partijen kijken wat wekunnen doen om de veiligheid vankoten nog te verbeteren.”

Klikmaatschappij

Momenteel gebeuren de meeste controlesdoor de brandweer op vraagvan de eigenaars. “Zij hebben eengunstig verslag van de brandweernodig om een conformiteitsattestte bekomen van de Leuvense DienstWonen,” verklaart Ameel. Zondermag een eigenaar niet verhuren.“Onlangs nog heeft de Dienst Wonenalle eigenaars aangeschrevenom hen aan te sporen.

Sinds januarihebben we daardoor al 160 aanvragenvan eigenaars gekregen,” zegteen tevreden Ameel. “Deels komtdat door de brand, maar vooraldoor de actie van de Dienst Wonen.”Op eigen initiatief zal de brandweerniet controleren. “De DienstWonen kan ons wel om een controlevragen, als zij tijdens een bezoekeen probleem vaststelt.”Studenten kunnen ook zelf omeen brandweerbezoek vragen.“September en oktober zijn daarvoorklassieke maanden. B

ezorgdemoeders - zonder seksistisch tewillen doen - vragen dan of wij komenkijken.” Van de commandantmogen best meer studenten diestap zetten. “Ik wil geen klikmaatschappij,maar wie huurt mag tocheen zekere service verwachten?”Al kan dat de studenten zuur opbreken.Sinds december rekent de brandweer95 euro per uur aan personeelskostenen 25 euro aan administratievekosten aan, lezen we op de website vande stad Leuven, tenzij het resultaatvan de controle "gunstig zonder voorwaarden"is. Daarvoor was een eersteadvies en de eindcontrole gratis.De begunstigde van de controlemoet betalen.

Het is onduidelijk of derekening zo bij de student of de kotbaasbelandt, geeft ook Lies Corneillie(Groen) toe. De gemeenteraadsledenvan Groen stemden met demeerderheid voor de verhoging.De controles blijven niet zonder gevolg.Kotbazen krijgen twaalf maandende tijd om problemen op te lossen.“Zo niet, kan een procedure van ongeschiktheidtot de onbewoonbaarheidvan de woning volgen,” waarschuwtAmeel. In tegenstelling tot vroeger isde opvolging beter dankzij goede relatiesmet de Dienst Wonen.

De huisvestingsdienst van de KULeuven gaat op bezoek bij alle kotendie voor de eerste keer wordenaangeboden op haar platform KotWijs,weet De Vriendt. “Vorig jaaris de capaciteit verhoogd om meerhuisbezoeken te kunnen doen. Bijproblemen waarschuwen we de nodigeinstanties.” Studenten kunnenproblemen ook altijd melden.SpookkotenProblematisch is dat sommige kotbazenhun pand niet registrerenbij de Dienst Wonen, om de kotbelastingen regelgeving ter zake teontlopen.

Ook het huis in de Kapucijnenvoerwaar dodelijke slachtoffersvielen, was niet aangegeven.Ameel heeft geen cijfers, maaranonieme brandweerbronnenschatten in De Morgen dat er zo’ntweeduizend “spookkoten” zijn.Ook bij de KU Leuven tast men inhet duister. De Vriendt: “Wij schattendat KotWijs ongeveer 85 procentvan de koten bevat. Maar deandere koten zijn niet automatischonveilig of ongeregistreerd.”

Sowiesocontroleert de huisvestingsdienst niet of koten geregistreerdzijn. “We hebben geen directe linkmet de stad en geven geen gegevensdoor. Al kunnen de stadsdienstennatuurlijk op KotWijs kijken.”Omdat de brandweer haar verslagenaltijd doorstuurt naar de DienstWonen, lijkt het weinig vanzelfsprekenddat de betrokken kotbazen zelfeen brandweerbezoek aanvragen.

Ameel hamert dan ook nogmaalsop de eigen verantwoordelijkheidvan studenten. “Ik zou geen ongeregistreerdkot huren. Natuurlijk is ereen krapte op de kotenmarkt en misschienzijn die koten wat goedkoper,maar je neemt een risico.”Een direct verband tussen ongeregistreerdekoten en brandveiligheidontbreekt volgens de commandant.UitzonderlijkTot slot benadrukt de brandweercommandantdat de brandveiligheidvan Leuvense koten in de lift zit.Ameel: “We zien meer en meer kotendie enorm mooi en veilig zijn.

Eigenaarsbrengen de boel in orde omgeen miserie te hebben met de stadLeuven, omdat die sterker opvolgt.”De brand in de Kapucijnenvoerblijft dan ook uitzonderlijk. “Om eerlijkte zijn, zijn er verbazingwekkendweinig branden in studentenkoten.We moeten bijna twintig jaar teruggaan in de geschiedenis om slachtofferste betreuren.”“Zo lang je zuurstof en brandbaarmateriaal hebt, zullen erbranden zijn,” besluit Ameel. “Eenbrand met twee overledenen moetje kunnen vermijden. Zoiets grijptje aan: twee jonge mensen aan hetbegin van het leven die geen kanshebben gekregen. Het is niet plezantom dan naar huis te gaan.

Powered by Labrador CMS