Cultip 25 februari tot 8 maart

Uw culturele gids voor de komende twee weken

20 februari 2019
Voorbeschouwing
Auteur(s): Daphne de Roo
Een nieuw semester betekent een hoop culturele evenementen. De twee kunstkleppers Artefact en Ithaka brengen beroering, maar ook daarbuiten is er genoeg te zien en horen. Wij maakten een agenda:

Artefact expositie, 21 februari tot 10 maart, STUK

Artefact, wat is dat? Een jaarlijkse succesformule, waarin kunst en wetenschap een constructieve dialoog voeren over een complex thema. Dit jaar staat Artefact, met de titel Parallel Crossings, in teken van beweging. Via beeldende kunst, muziek, lezingen, workshops, film en performance krijg je een inleiding in de thematiek van dynamische kracht. Geen kant en klare kost, wel veel denkvoer. Gelukkig kun je in het STUKcafé tot 2 uur 's nachts terecht om na te praten met je kompanen.

UUR KULtuur - Music of the Stars, 27 februari, MTC

Ook bij UUR KULtuur gaan exacte wetenschappen hand in hand met kunst, filosofie en muziek. Music of the Stars is een bundeling van kunstmuziek uit verschillende periodes en onderzoek van de astronoom Katrien Kolenberg. Naast muziek van o.a. Philip Glass en Max Richter, uitgevoerd door het duo Doppio Stile, kun je beelden van NASA en ESA bewonderen. En ook prof. Kolenberg is erbij, voor de wetenschappelijke duiding. Intellectueel genieten!

Artefact Sound, 1 maart 20u, St. Jan de Doperkerk

Het lijkt misschien een foutje dat Artefact hier twee keer vermeld wordt, maar deze extra vermelding is zeker bewust! In de prachtige kerk aan het Begijnhof kun je op 1 maart luisteren naar wondere klanken op een 17e-eeuwse kerkorgel, gecomponeerd door Ellen Arkbro. Ook zal het duo Gamelan Voices het publiek inspireren met, u raadt het al, een gamelan, alsook elektronische soundscapes. Wij kijken echter het meest uit naar bekend avant-garde muzikant Maja Ratkje, die de handen ineensloeg met zangeres Katarina Barruk voor Avant-Joik.  

Ernest en Celestine, vanaf 3 maart, Cinema ZED

De kinderprogrammatie van Cinema ZED trekt waarschijnlijk normaal uw aandacht niet, maar is het zeker waard om eens te bekijken. In ZED kun je namelijk ook zeker terecht voor feelgoodfilms, zoals deze: Ernest en Celestine. Zit je vast met je thesis, of heb je een overdosis aan intensieve debatten gepland in het tweede semester? Zak dan eens heerlijk onderuit bij deze film, over een bevriende beer en muis. Geen voorkennis nodig, en geen diepe reflecties. Simpelweg genieten van de prachtige aquarelachtige tekenstijl en zoete verhaaltjes. Nog een glaasje warme melk erna en je zult enkel nog mooi dromen.

Ithaka, 5 tot 10 maart, klooster van de Broeders van Liefde

Naast Artefact is er in maart nog een tweede kunstenfestival. Ithaka wordt jaarlijks georganiseerd door LOKO, met behulp van vele studenten. Niet alleen kun je het werk zien van vele beginnende kunstenaars (die later misschien wel een grote naam worden in het circuit), ook is het festival volledig gratis. Daarnaast is er een ontzettend toffe bar in de oude kapel van het klooster van Broeders van Liefde, waar vele evenementen zullen plaatsvinden. Neem zeker de tijd, want je kunt een ware overdaad op cultureel vlak verwachten.

to come (extended) - Mette Ingvartsen, 7 maart 20u, STUK 

Wie Ithaka een beetje te veel van het goeie vindt, en liever eventjes stilzit, kan wederom in het STUK terecht. Mette Ingvartsen onderzoekt in haar voorstelling to come (extended) onze seksuele identiteit en de dynamiek van een orgasme. Vijftien performers zullen, gehuld in strakke blauwe bodysuits het orgasme ontleden. Zeker komen dus!

Gerelateerde Artikels

CulTip: 2 tot 15 maart

02 maart 2020
Voorbeschouwing

CulTip: 17 februari tot 1 maart

17 februari 2020
Voorbeschouwing

Veto's Oscarvoorspellingen 2020

05 februari 2020
Voorbeschouwing

Cultip 23 april tot 5 mei

23 april 2019
Voorbeschouwing

Cultip 11 maart tot 24 maart

07 maart 2019
Voorbeschouwing