CulTip: 8 oktober tot 21 oktober

Uw culturele agenda voor de komende twee weken

08 oktober 2018
Artikel
Auteur(s): Willem Konings
Nu de herfst zijn intrede gedaan heeft in het land, kunt u zich wat opwarmen aan culturele haardvuurtjes. Wij stelden voor jullie een aanbod samen.


OpeningsUUR KULTUUR - Spinvis
WO 10.10.2018 - 21u, Pieter De Somer-aula

De start van academiejaar betekent weer de aankondiging van een grote artiest. Dit jaar is dat Spinvis, een gevestigde waarde binnen het (experimentele) Nederlandse poplandschap. De groep maakte eerder al furore met nummers als Bagagedrager en Oostende. Spinnen van plezier zal u vast. Een nieuwe plaat, Trein Vuur Dageraad, staat op het programma, die al lovende kritieken kreeg in de binnenlandse pers. En waarmee Spinvis zijn talent voor poëzie herbevestigt. Ook door het alledaagse leven te beschrijven, maar bijzonder treffend … Een aanrader!

Arenbergfestival 
Diverse activiteiten vanaf 20 oktober in en rond Leuven

Ongetwijfeld al de wegen naar Arenberg platgefietst- of gewandeld. Maar welke historische betekenis schuilt achter de plaatsnaam? De Arenbergs behoorden tot een adellijk geslacht, dat gedurende vijf eeuwen zijn stempel drukte op de politiek van Leuven en verre omstreken. Het festival is een totaalgebeuren waarin het Blauw Bloed vorm krijgt. 'Een spectaculair openingsweekend, twéé tentoonstellingen, plus een evenementenprogramma in en rond Leuven' staan op het programma. En maar liefst 17 andere activiteiten!

Gratis openluchtexpo in het stadspark: de Duitse negatieven van Leuven
Nog tot en met 11/11 gratis in het Stadspark

Cultuur is overal. Nog iets meer dan een maand toont een openluchtexpositie het leven van de Leuvenaar ten tijde van de Duitse bezetting. Over het leven van alledag, maar dan in conflict: fascinerend, uitvoerig vormgegeven met beelden, gratis en vlak naast uw deur ('wie weet het stadspark nu niet zijn?').

Week van de Fair Trade: documentaire 'DEMAIN' (Mélanie Laurent en Cyril Dion)
Woensdag 10 oktober 2018 van 19:30 - 22:00, Gaston Eyskens-aula, Van Den Heuvelinstituut

Volgende week presenteert de KU Leuven in samenwerking met het Afrika Filmfestival een boeiende en actuele documentaire in het kader van de Week van de Fair Trade. Hoe oogt de wereld van morgen, ecologisch, economisch en sociaal? In tien verschillende landen kregen mensen deze vraag op hun bord geschoteld door Cyril Dion en Mélanie Laurent. Ook om te reflecteren over de huidige catastrofe en diens veroorzakers. Daarnaast om te vermijden dat het verleden zich herhaalt. Inleiden tot het thema doet Chris Van Geet, vicerector Universitaire Ontwikkelingssamenwerking. De slotbeschouwing komt van professor Miet Maertens van de afdeling Bio-Economie. Alles GRATIS!

Transit festival voor nieuwe muziek (deel van Festival 20/21)
12, 13 en 14 oktober (middag- en avondconcerten), 30 CC (STUK)

Transit is misschien wel dé blikvanger (het 'speerpunt') van het Festival 20/21 voor 20ste- en 21ste-eeuwse muziek.  '(…) Transit will continue to play its very special role as a premiere festival for new music.' Dat is de veelbelovende aankondiging. Wat krijgt u dan zoal te horen? Het heden en verleden slaan de handen in elkaar met onder meer gedemonteerde piano’s, aangevuld met elektronica en andere instrumenten. Ook een paringsdans tussen hedendaags klassiek en Indie popmuziek is bijvoorbeeld van de partij. 50% korting met uw cultuurkaart bovendien!

Leuven tegen armoede: de acties van oktober
11/10 (14u, OPEK), 13/10 (20u, station) en 17/10 (14u, Grote Markt)

Leuvense organisaties voeren midden oktober een aantal acties in Leuven ter herinnering aan het recht op een menswaardig bestaan voor iedere burger. Voor de internationale dag tegen armoede en uitsluiting plaatsvindt (17 oktober), komen nog tal van activiteiten aan bod. Zo vindt op donderdag 11 oktober een theatervoorstelling plaats in OPEK rond armoede en ongelijkheid. Daarnaast komt in Leuven een grote manifestatie en optocht tegen armoede op gang (zaterdag 13 oktober). Ten slotte kan u gezellig samenkomen op de Grote Markt op de afsluitende dag, voor een herdenking en tal van activiteiten bij 'de steen tegen armoede'. Meer info: http://www.armoedeknelt.be/