Gids voor de nieuwe student

Een aantal tips en aanraders voor eerstejaars, want het is toch een beetje wennen he?

10 oktober 2018
Artikel
Auteur(s): Rani Goelen
Je eerste maand als (eerstejaars)student zit er bijna op. Of je nu de tijd van je leven beleefde of stilletjes denkt dat Leuven niets voor jou is, met een paar tips kan alles beter.

Studeren en de brandstof daarvoor

Naast de bibliotheken en studeerwalhalla Agora zijn er nog andere opties voor wie eens buitenshuis zijn boeken wil openslaan. Zo is de polyvalente ruimte van college De Valk een gezellige ruimte om wat bij te werken. Daar kan je eveneens iets te bikken vinden in de Alma foodcorner die achteraan de zaal gepositioneerd is. Als je een cafeïnehoudend duwtje in de rug nodig hebt, kan je altijd in Café Noir of Kup gaan zitten, beide in de Naamsestraat. Zeker als je niet gewend bent jezelf aan het werk te moeten zetten, kan het een groot verschil maken je studie-uren aan iets aangenaams te koppelen.

Kom buiten

Veilig en lekker warm op kot blijven en Netflix afschuimen met een doos Tresor op je schoot kan aanlokkelijk zijn, maar onderschat eenzaamheid bij eerstejaarsstudenten niet. Ga naar de les, ook als je prof je een lichte vorm van migraine geeft. Zo hier en daar zegt hij heus wel iets nuttigs en ondertussen kan jij eens denken over met wie je liefst een koffietje zou gaan drinken na de les. Dat gezegd zijnde, echte vrienden maak je niet op een week tijd, en je bent geen sociale paria als je je soulmate nog niet ontmoet hebt. Geef het wat tijd, en op het einde van het jaar sta je waarschijnlijk versteld van hoeveel sympathieke snoetjes je vriendenkring rijker is geworden.

Snufje cultuur

Ken je Cinema Zed al? Gezellig en goedkoper alternatief voor de Kinepolis, met een gevarieerd aanbod aan films van een iets hoger kaliber. Als je een cultuurkaart hebt aangekocht bij je inschrijving kan je je agenda ook meteen vol plannen met gratis activiteiten waarover je thuis eens iets kan vertellen, wat van een nachtje Bierkelder niet bepaald gezegd kan worden. Like ook meteen hun pagina op Facebook zodat je weet wat er te wachten staat, zoals het openingsconcert van Spinvis op 10 oktober.

Leer koken

Laat die nieuwste editie van Ons Kookboek die je nog snel in de handen is gestopt door een bezorgde oma, moeder of nonkel niet gewoon stof verzamelen in je boekenkast, maar gebruik hem. Leer drie gerechten koken in je eerste jaar en voila, je bent klaar voor je medaille van zelfstandige spruit. Hoewel snel langs Carrefour Express om de hoek gaan een makkelijke oplossing lijkt, maak je trouwens toch best de trip naar de ring voor de Delhaize of Sint Maartensdal voor de Colruyt. Het lijkt misschien niet zo maar die paar euro’s extra tellen snel op.

Voor een pintje en een ei

Niets mis met de Oude Markt afschuimen op zoek naar het voor een derde keer meebrullen van 'De Vriendschapsband' van X!nk, maar er zijn meer originele opties voor wie goed kijkt. Zo kan je bij Inn ‘t Joor 1 bij cafébazin Germaineke terecht voor een hardgekookt eitje in het gezelligste en kleinste café van Leuven. Ook buiten het uitgaansleven om doet het deugd om het centrum eens te verlaten. Initiatieven als HAL 5 en Stelplaats zijn net als vaste waarde OPEK zeker het verkennen waard. Voor wie toch de Nicole voor zijn Hugo al heeft ontmoet in deze eerste weken is de Keizersberg beklimmen met een prachtig uitzicht op Leuven tot gevolg trouwens een leuk idee voor een date. 

Verenig u!

Er zijn echt enorm veel manieren om je studententijd rijk en leerzaam te maken die zich allemaal buiten de aula bevinden. Je kan bij Stura (Studentenraad KU Leuven) een oogje in het zeil gaan houden om de indeling van het academiejaar van onze rector te beschermen, de Leuvense studenten vertegenwoordigen bij LOKO (Leuvense studentenkoepel) of veel leren over samenwerking (en pintjes tappen) bij je lokale presidium. Of je hebt ambities om de wereld te veroveren met pen en papier natuurlijk. Was er nu maar een gezellige plaats waar je op laagdrempelige wijze een journalistiek eindproduct leerde afwerken onder begeleiding van een fijne redactieploeg met een mooi rood logo. Wat een droom zou dat zijn.

Dan nog één ding

Voel je vooral nooit onder druk gezet om iets te doen wat je eigenlijk niet wil. Of dat nu drank, drugs, of een rechtenstudie is waar je zelf eigenlijk niet helemaal zeker van bent. De komende vijf jaren draaien namelijk in de eerste plaats om jou en hoe jij wil dat je leven eruit gaat zien. Dus werk hard, probeer alles wat je interessant lijkt eens uit en doe vooral wat jou een goed gevoel geeft. Dan komt alles wel op zijn pootjes terecht.

Ook op veto.be: 

Dubbel geboekt: Luc Sels en Rik Van de Walle

 In 'Dubbel geboekt' laten we elke editie twee prominente figuren met een link aan het woord over een boek met impact. De rectoren van de KU Leuven en de UGent bijten de spits af.

Gerelateerde Artikels