Langste toog nog langer

Belgisch bierfestival in Leuven

27 april 2015
Artikel
Auteur(s): Brecht Castel
Voor de vierde keer vond in Leuven het Zythos Bierfestival plaats. 17,000 bezoekers konden er proeven van 500 Belgische bieren. Is een bierfestival een muziekfestival zonder muziek?

Zythos is de Belgische nationale vereniging van bierproevers. Zij organiseerde het voorbije weekend in het kader van het Leuven Bierweekend een degustatiefestival in de Brabanthal.

Nee, een bierfestival is geen schlagerfestival zonder De Romeo’s of Rock Werchter zonder bands. Al zijn er wel gelijkenissen en was er inderdaad geen muziek. Ook op Zythos staan er voor het festivalterrein opent al honderden fans vol ongeduld aan de ingang te trappelen. Zaterdag om 12 uur stipt begonnen de beergeeks te hollen naar hun geprefereerde godenvocht.

Op het Zythos Bierfestival zijn er maar liefst 89 podia. Elk podium wordt in beslag genomen door een brouwerij, die enkele tapkranen bedient met zijn meest exclusieve brouwsels. Aan elke stand staat tevens een mand met stukjes brood om het vorige smaakpalet te wissen. Hier zuip je niet, hier degusteer je.

Net als bij een muziekfestival is de sfeer van het grootste belang. De smaaksensaties en het internationale vriendenkarakter maken hoempapa en de polonaise overbodig.


Babel

Zythos maakt de Brabanthal dan ook tot een toren van Babel. De tappers in de “Babelhal” moeten polyglot zijn. Japanners met een pluchen roze olifant op hun hoofd, Schotten in kilt en Hollanders in habijt: de wei van Werchter is niet excentrieker. Lallen is nog meer dan muziek een universele taal.

Louis Tobback is een geuzedrinker.

Een van die excentriekelingen op Zythos is een hoog opgeschoten Duitser met stoere baard. Tom Nimtschek heeft net een treinrit van drie en een half uur achter de rug en gaat vandaag nog terug naar Düsseldorf. Morgen kan hij gelukkig heel de dag slapen en zijn eerst bevindingen neerpennen op zijn bierblog. “Ik kom vooral om geuzen en lambiks te drinken, want die kan je niet vinden in Duitsland. Ze zijn te zuur voor de Duitsers! (lacht hij)” De aanwezige Leuvense burgemeester Louis Tobback(sp.a) is trouwens net als Tom een geuzedrinker.


Hoprocket

De 500 bieren die je hier kan degusteren zijn allemaal Belgisch. Ons rijke bierlandschap is volgens de voorzitter van Zythos, Jan Rumes, historisch te verklaren: “Een zeer belangrijke factor was de wet-Vandervelde van 1919, waardoor er geen sterkedrank meer geschonken mocht worden in cafés. Brouwers hebben daarom elk op hun eigen manier geprobeerd de bieren sterker te maken en daar is de diversiteit ontstaan.”

Volgens Rumes is de huidige trend dat bieren weer bitterder worden. Biermakers spelen weer volop met hop. Zo heeft brouwerij Hof Ten Dormaal een bier met de ronkende titel "The Politician Hoprocket". In het gevolg van de "Louis Tobback" werd die naam als zeer toepasselijk beoordeeld. “Net een politicus: het begint goed, maar het heeft een wrange nasmaak.”

Voor bierliefhebbers is water slechts neerslag.

Om je toe te laten om zoveel mogelijk te proeven zonder je smaakpapillen te vermoeien, kan je op Zythos alleen pintjes krijgen van 10 cl. Om je gehuurde glaasje niet kwijt te raken dragen de meeste bierbuiken een halsband waaraan dat kleinood bengelt. Het wordt nog potsierlijker, want veel bierkenners drinken zelfs hun minieme pint niet leeg. Net als oenologen gieten ze vaak een groot deel weg om niet te zat te worden en meer te kunnen proeven.


Water

De zomerfestivals hopen op stralend weer, maar voor een bierfestival moet het druilerig zijn. “Anders komen de mensen geen bier proeven in een overdekte hal,” aldus Rumes. Voor bierliefhebbers is water slechts een vorm van neerslag.

Getuige daarvan is de volgende wijsheid die te lezen was op het uitgerekte T-shirt van een Hollandse bierbuik: “Water is pas lekker als het door de brouwerij is geweest.”

Staat het water u na het lezen van dit artikel toch in de mond? Ideaal, want het voorbije Leuvens Bierweekend trekt de Vlaams-Brabantse Biermaand op gang. Tot eind mei kan je onder andere nog genieten van een Toer de Geuze en hetLeuven Innovation Beer Festival. U had al begrepen dat Leuven nog wel even de place to beer is.

Meer info: zbf.be