Letteren Lichting 2019

Een geslaagde editie met gezelligheid troef

03 mei 2019
Artikel
Auteur(s): Rani Goelen
Voor het tweede jaar op rij organiseerden de zes Letterenkringen de Letteren Lichting, een gratis festivalletje waarbij prille bands het tegen elkaar opnemen op het Erasmusplein.

De onkarakteristieke stilte waarin Leuven telkens weer gehuld gaat op zon- en feestdagen werd in de namiddag van 1 mei doorsneden door vrolijk gebabbel, klinkende glazen en hier en daar een scheurende gitaar. Voor de gelegenheid was het Erasmusplein te midden van campus Letteren omgetoverd tot een bohémien sprookjesbos, inclusief feeënlichtjes, houten zitbanken en een -zeker voor studentenstandaarden- wel heel fancy cocktail-caravan.

Op het menu stonden onder andere gin tonics en mojito’s voor 4,50 euro, en Long Island ice tea voor 6 euro. Zijn geld helemaal waard, zo werd ons op lichtjes beschonken wijze verzekerd door een festivalganger. Wie na al dat sippen niet langer aan de munchies kon weerstaan, kon rekenen op taco’s of nacho’s aan zeer democratische prijzen. Ondanks de beperkte omvang van de tuin vond iedereen een gepast plaatsje, vlakbij het podium voor de muziekliefhebbers, iets verder om de hoek voor de babbelaars, of gewoon in de fakbar zelf voor de verknochte tooghangers.

'We wilden met alle Letterenkringen samen iets organiseren waarbij alcohol drinken niet centraal stond'

Joppe Ruts, secretaris Fakbar Letteren

Het evenement was een samenwerking tussen de zes Letterenkringen (Alfa, Babylon, Eoos, Historia, Mecenas en Musicologica) and Fakbar Letteren, met ondersteuning van studentenkoepel LOKO. Joppe Ruts, mede-organisator en secretaris bij Fakbar Letteren leek in zijn nopjes met het verloop van de dag. ‘We hebben het concept van dit evenement vorig jaar bedacht, omdat we het een goed idee vonden vonden om met alle Letterenkringen samen iets te organiseren waarbij drinken niet centraal stond. Je kan hier een cocktail of een pintje drinken natuurlijk, maar de focus ligt op de bands, de sfeer en het festivalconcept.'

De keuze voor een wedstrijd lag voor de hand, legt Ruts uit. ‘We wilden graag de hele namiddag live muziek, maar we hebben niet de financiële middelen om al te grote namen uit te nodigen. Vandaar het idee om groepjes te laten spelen die op de een of andere manier verbonden zijn of waren aan de faculteit. Ze spelen gratis vandaag, maar de winnaars van de Lichting mogen op een komend evenement nog eens optreden, die keer dan wel betaald.’ Op het einde van de avond verschenen twee al iets rijpere bands die niet deelnamen aan de wedstrijd, met name She Bad en PIE p.KLEIN.

Uiteenlopende winnaars 

In de running waren bands LUSTROUS, Red Stags, Small Canyon Music, Big Fat Toddlers en Ponykamp. Naast creatieve namen hadden de bands ook een overwegend mannelijke bezetting gemeen, al stonden de dames van Ponykamp en later She Bad stevig genoeg in hun schoenen om wat vrouwelijk geweld op het podium te vertegenwoordigen. De publieksprijs ging naar Small Canyon Music, de enige solo-act van de avond, gedragen door Guillaume Degrieve, die zijn eigen stijl als ‘veelzijdige bedroompop’ omschrijft. Met zijn indrukwekkende stem en leuke tunes kon hij op zijn eentje het publiek helemaal inpakken. De juryprijs ging echter naar LUSTROUS, een Gentse band die in ietwat zwaarmoedige indie en post-punk voorziet. 

'We waren alle vier overtuigd dat LUSTROUS de winnaars waren. Zij hadden de meest originele sound en het meeste persoonlijkheid'

Julien Tanghe van ET!KET Records, jurylid

In de jury zetelden Julien Tanghe van onder andere ET!KET Records, Niels Bruwier van Dansende Beren, Sam van Gewoon Sam (de winnaar van de vorige editie) en Pieter-Jan Van Den Troost van Mirranda. Tanghe staat volledig achter de gemaakte keuze. ‘We waren er alle vier van overtuigd dat LUSTROUS de meest originele sounds had en het meeste persoonlijkheid bezat. Ondanks de voor hun ietwat ongunstige setting - donkere muziek in de zon op een open air podium voelde wat tegenstrijdig - kon deze band ons toch het meest overtuigen. Dat zo’n initiatief bestaat is op zich al super vind ik. Alles is eigenlijk heel professioneel en smooth verlopen, organisatie on point.’

Ook Ruts besluit na afloop van het evenement dat het een geslaagde editie was. ‘De hele dag was enorm gezellig, en we hebben ‘s avonds met PIE p.KLEIN en She Bad nog afgesloten met een knaller van een feestje.’ Een derde editie zit er volgend jaar wel aan te komen, zo lijkt het. Hoewel de ambitie voor een ‘echt festival’ er is, heeft de beperkte schaal van nu toch zijn charme. Wij genieten nog even na van de festiviteiten, terwijl we ons naar de donkere grot der thesis-schrijven begeven. Santé!