Leuven lanceert webplatform voor boekenwurmen

‘Leuven leest’ wil verbinden rond boeken

20 juni 2017
Artikel
Auteur(s): Gilles Michiels
Onder de noemer ‘Leuven Leest’ lanceert Leuven vandaag het eerste lokale webplatform voor lezers. Het doel is om mensen via boeken te verbinden, zowel online als offline.

In september 2016 berichtte Veto al over de ontwikkeling van een Leuvense 'Foursquare voor boekenwurmen', een interactieve app die de Leuvense lezers zou verbinden. ‘Er gebeurt al heel wat rond boeken in Leuven, maar het probleem is dat men er niet altijd van hoort of leest’, zei Danny Theuwis van 30CC daarover toen. Om daar verandering in te brengen, onthulde Leuven al het eerste stadium van de applicatie. In de daaropvolgende maanden zouden de initiatiefnemers 30CC, de Bib Leuven en Cultuurconnect uitzoeken waaraan de Leuvense lezer het meest nood heeft. Het resultaat wordt vandaag gelanceerd.

De timing is opvallend: een dikke week geleden werd in Antwerpen al een lokale boekenapp gelanceerd. Op Bookmine kunnen gebruikers boeken van elkaar lenen zodat de stad één grote bibliotheek wordt. Geïnteresseerden kunnen een profiel aanmaken waarop ze boeken plaatsen die ze willen uitlenen of ruilen. De applicatie biedt ook de mogelijkheid om contact te maken met andere boekenliefhebbers.

Geen eindstation

Na tal van onderzoeken leken de interactieve plannen in Leuven echter nog een te hoge drempel op te werpen. ‘Het is belangrijk dat Leuven Leest hier de vinger aan de pols houdt en daadwerkelijk tegemoetkomt aan de behoefte van de lezers, stakeholders en uiteindelijke gebruikers van het webplatform’, zegt Danny Theuwis van 30CC. ‘Daarom focussen we in eerste instantie op het geven van leestips.’ Leesambassadeurs zullen die op het webplatform posten en dienen zo actief als klankbord om Leuven Leest verder te kunnen ontwikkelen.

'Leuven Leest is een digitale huiskamer voor de leescommunity'

Hanne Huyse, de Bib Leuven

‘Leuvenaars bleken geïnteresseerd te zijn in een kalender van events waarbij alles terug te vinden is rond lezen en literatuur in Leuven. Ook willen ze graag tips over plekken waar het leuk lezen is’, aldus Theuwis. ‘Daarnaast onderzoeken we samen met Cultuurconnect welke mogelijkheden het webplatform nog biedt.’ Deze Leuven Leest hoeft dus geen eindstation te zijn.

Concreet bevat de webtoepassing momenteel leestips van en voor lezers en een literaire agenda op basis van de UiTdatabank. Verder vind je er een overzicht van goede leesplekken, boekhandels, uitgeverijen en bibliotheken in Leuven en is integratie met sociale media mogelijk. ‘Leuven Leest wil echt ontmoeting creëren rond lezen', zegt Hanne Huyse van de Bib Leuven. 'De webtoepassing is een digitale huiskamer voor de leescommunity.’

Gerelateerde Artikels