Leuvense muren zoeken kunst

Bekladden naar keuze

13 februari 2016
Artikel
Auteur(s): Simon Thys
“Dat graffiti-spuitend tuig heeft m’n huis beklad.” Zulke toestanden zijn verleden tijd met het initiatief van vzw Leuvenementen Muur zoekt Kunst. Zij matchen kunstenaar en muur.

Muur zoekt Kunst is een online datingplatform voor mensen die een eenzame, celibataire muur ter beschikking hebben en artiesten die wanhopig op zoek zijn naar de ware muur. Zij kunnen zich online aanmelden in de hoop gekoppeld te worden aan de geschikte partner. “De match is gebaseerd op de voorkeur van de gewenste stijl die de aanbiedende partij heeft, het beschikbare budget en de voorkeur voor een bepaalde kunstenaar,” vertelt matchmaker Jochem Daelman van vzw Leuvenementen.

Toch blijkt het koppelen niet altijd even vlot te verlopen. Straatartiest Din Din vertelt: “Het idee vind ik fantastisch. Als het zou werken, zou het een prachtig project zijn geweest. Maar eigenlijk verliep de organisatie van dat project niet zo goed in de beginfase. De communicatie tussen de klant, Muur zoekt Kunst en de artiest liep een beetje stroef. Bijna alle klanten die ik heb gehad, hadden eerst contact opgenomen via Muur zoekt Kunst, maar na verloop van tijd hebben ze met mij contact opgenomen omdat we drie maanden moesten wachten op een antwoord. Het is wel al enkele jaren geleden dat ik voor Muur zoekt Kunst werkte.”

Verbetering

Op de website van Muur zoekt Kunst staat de beschilderde gevel van het Logopedisch Instituut te Leuven te pronken, maar die is volgens henzelf niet tot stand gekomen via Muur zoekt Kunst. In juni 2014 zijn ze via de stad in contact gekomen met de artiest en hebben ze onderling alles geregeld.

"We ijveren voor een oefenmuur"

Jochem Daelman

Ondanks de moeizame start, is er wel een toekomst voor het project. Muur zoekt Kunst is een drietal jaar geleden begonnen maar sinds begin dit jaar is er een serieuze stijging van aanvragen van eigenaren. “De mensen hebben een muur in hun eigen huis die beschilderd mag worden of mensen dienen suggesties in om iets met muren in de stad te doen die niet gebruikt worden,” aldus Daelman.

Zelf zouden ze het mooi vinden mocht het niet enkel bij muren blijven. “We zijn nu aan het lobbyen om als groter project bijvoorbeeld bruggen te beschilderen. In de randgemeentes zijn we eveneens actief en we willen ook de publieke ruimtes onder handen nemen.”

Met Muur zoekt Kunst wil Leuvenementen de moderne fresco’s meer in de spotlight plaatsen en zo de cultuur ondersteunen. “Er is vraag naar meer muren om te verven. De artiesten die ik heb gesproken, willen zelf niet in het illegale circuit zitten. Daarom ijveren we ook voor een oefenmuur in de toekomst,” aldus Jochem Daelman.