artikel> Een samenkomst met aandacht voor literatuur en elkaar

MindMates lanceert online leesclub BookMates

Na workshops, buddy-projecten en filmavonden organiseert preventiecampagne MindMates nu ook een online leesclub om studenten bij elkaar te brengen.

Gepubliceerd

Mis je de mogelijkheid om door ellenlange rijen boekenplanken te snuisteren? Verlang je om weer met een boek in de hand een theetje te kunnen drinken in je favoriete koffiehuis? Geen nood: MindMates, de preventiecampagne van de KU Leuven, vult die leegte met BookMates, een virtuele leesclub voor boekenliefhebbers.

MindMates biedt al tal van activiteiten aan om studenten een hart onder de riem te steken. Zo zijn er (online) spelletjes- en filmavonden, workshops, 'buddy’s' en staat zelfs 'speedfriendshippen' op de planning.

Tijdens een brainstormsessie met vrijwilligers van het evenemententeam werd het idee voorgesteld om ook een leesclub op te richten: 'Het is een manier om mensen samen te brengen, rust te creëren en studenten een extra duwtje te geven om nog eens een boek vast te pakken', vertelt projectmedewerker Bram Deschamps.

De meeste mensen deugen

Deze week wordt met De meeste mensen deugen, een boek van Rutger Bregman, de aftrap gegeven. Omdat het geen roman is, kan je over het eerste deel mee filosoferen of aansluiten als je enkel geïnteresseerd bent in een bepaald thema. Deschamps benadrukt dat het de bedoeling is dat de boekenclub zo laagdrempelig mogelijk blijft. 'Je hoeft geen Taal- en Letterkunde te studeren om deel te nemen. De nadruk ligt op het samenzijn, niet op het stilistisch ontleden van het boek.'

In overleg met tientallen geïnteresseerden werd het boek van Bregman gekozen. Niet alleen door de grote media-aandacht, maar ook omdat het beschikbaar is via CloudLibrary, de gratis e-boekenservice in Vlaanderen en Brussel. Het boek is dus binnen handbereik en voor iedereen zonder biebpas gemakkelijk te verkrijgen.

Online platform Discord

Omdat elkaar ontmoeten in een café niet meer aan de orde is, kan iedereen nu onbeperkt connecteren via het Discordplatform, een online 'chillzone' waar je je hart kan luchten en in gesprek kan treden met medestudenten. 'Het eerste zaadje is nu gepland in coronatijden, later zal onze online boekenclub misschien een vervolg krijgen in een gezellig café', droomt Deschamps vooruit.

Mentale gezondheid staat nog steeds centraal en daar worden ook verschillende initiatieven voor opgestart, 'maar voor sommigen is het al voldoende om op deze manier mensen te leren kennen en er voor elkaar te zijn'. 'Het hoeft niet allemaal zwaarwichtig te zijn', klinkt het nog bij MindMates. Het belooft vanavond een gezellige samenkomst te worden met aandacht voor literatuur én voor elkaar.

Powered by Labrador CMS