‘Neuk me zachtjes met een kettingzaag’

Op de openingsavond van het Interfacultair Theaterfestival

18 maart 2018
Artikel
Auteur(s): Anneka Robeyns
Dinsdag 13 maart brak weer een nieuw seizoen aan voor het betere studententheater. Een divers programma, talentvolle casts en vriendschappelijke competitie staan ons te wachten. IFTf 2018 is daar!

Het jaarlijkse Interfacultair Theaterfestival belooft een editie van jewelste te worden. Van 13 maart tot 23 mei dompelen maar liefst 13 Leuvense kringen ons onder in hun 11 toneelvoorstellingen. Ze kampen hun weg naar de Bovenste Planken - houterige onderscheidingen van een selecte jury - en een Vetoprijs, die zoals ieder jaar in het verschiet liggen.

Op de openingsavond lichten de toneelkringen alvast een tipje van de sluier op. De toeschouwers krijgen, na een speech van vicerector en ‘professionele pretbederver’ Bart Raymaekers, elf teasers te zien. Elf smaakmakertjes die moeten doen smachten naar meer. Welke tonelen ons alvast deden watertanden, leest u hier.

Kenmerkend gelach

‘Goed gevangen’ roept Tommy Wiseau, alvorens hij een een strandbal gooit. Een opvallende nieuwkomer in het IFTf-verhaal was Cara ende Elegasten, een ongebonden toneelkring die bestaat uit de crew van AKM van afgelopen jaren.

Puur uit liefhebberij wilden ze cultfilm The Room brengen. En zo geschiedde uiteindelijk De Kamer. Drie Tommy Wiseaus, inclusief kenmerkende lachjes, fouten tegen de syntaxis, pruiken en onlogische montage deden de film in teaservorm alvast zijn recht aan.

VRG + Ekonomika werkte in op onze lachspieren met een sitcom-waardige teaser voor 'Niet alle dieven komen ongelegen'

Ook VRG + Ekonomika werkte in op onze lachspieren met een sitcom-waardige teaser voor Niet alle dieven komen ongelegen. Katechetika marcheerde uniform over het podium met een paar minder militante voetgangers in zijn kielzog. En aMUZEment, dat verschillende Letterenkringen verenigt, liet totaal onverwacht de uitspraak ‘neuk me zachtjes met een kettingzaag’ vallen. Dat belooft al.

Heen-en-weergeslinger

De avond had uiteraard nog veel meer in petto. Beklijvend was de teaser van Babylon, waarin de kwelling maar bleef duren: heen-en-weergeslinger op het podium en angstige blikken terwijl papier neerregende op de acteurs. Ook Wina en Historia gaven blijk van een stevige portie doem en drama.

Politika doet, nadat een casting probleem vorig jaar roet in het eten gooide, terug mee

Traditioneler getint waren de teasers van NFK, Medica en LBK + Bios. NFK speelde alvast een stukje uit Het portret van Dorian Grey, Medica bracht een sterke monoloog en fraai silhouetten spel in de achtergrond. Terwijl LBK + Bios een oorlogstafereel uit hun toneel had geplukt: Leeuwenmoed of... Hazenhart? Politika doet, nadat een casting probleem vorig jaar roet in het eten gooide, terug mee. Ze tonen trots hun op dans gebaseerde teaser, beladen met emotie. Simpel maar effectief.

Na afloop werden de voorstellingen nog druk besproken met een glaasje cava in de hand. Als er een ding te zeggen valt over de openingsavond, dan is het wel dat die teasers op punt stonden, al liet de techniek hier en daar een steekje vallen. Het nieuwe ontwerp van het IFTf-logo en programmaboekje vielen eveneens in de smaak. Al bij al een geslaagde avond met beloftevolle toneelvoorstellingen, verrassende uitspraken en veel jong talent.