NFK en VRG+Ekonomika halen Leuvense Oscars binnen

Slotavond Interfacultair Theaterfestival

17 mei 2016
Artikel
Na twee maanden theaterpret worden op het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) de prijzen uitgereikt. Een miniversie van de Oscars, al staat de toekomst van het festival onder druk.

Fleurige cocktailjurkjes, vers gestreken hemden, een regen aan prijzen en een stevige voorraad cava: dat moet wel de slotavond van het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) zijn. Aan het begin van de avond staan VRG+Ekonomika en de filosofen van NFK in pole position: elk zijn ze in maar liefst negen van de twaalf categorieën genomineerd. Historia zit hen met acht nominaties - een beetje onverwacht - op de hielen.

Uiteindelijk worden het de student-filosofen die aan het einde van de avond met de belangrijkste prijzen aan de haal gaan. Met de Bovenste Planken voor Beste Regie en Beste Stuk worden regisseurs Marie Schraepen en Nelis Jespers beloond voor hun creativiteit. Ook de Veto-prijs is voor KIDZ who DNT A.G.R.E.E.

NFK gaat tijdens de bedankingsspeech de humoristische toer op. Pjotr Hubin, die het ontwerp voor de affiche maakte, steekt een betoog tegen de klimaatopwarming af. Het is de letterlijke vertaling van Leonardo DiCaprio’s aanklacht bij het in ontvangst nemen van zijn Oscar. Simon Bellens, de schrijver van het stuk, bedankt dan weer uitvoerig zijn promotor, omdat die dat in het voorwoord van zijn thesis vergeten was.

Verwarde jury

VRG+Ekonomika blijkt de beste acteurs in huis te hebben. Ze halen maar liefst drie van de vier individuele spelersprijzen binnen. Historia weet slechts één nominatie te verzilveren: die voor Beste Vormgeving.

Ook AKM gaat met één Bovenste Plank naar huis. Babylon schrijft tot slot twee prijzen op haar naam. Wina gaat met lege handen naar huis en leek niet van de partij.

NFK gaat tijdens de bedankingsspeeches de humoristische toer op

Jurylid Edgar Van Gijsel is duidelijk onder de indruk van het hele gebeuren. Bij de prijs voor Beste Mannelijke Bijrol leest hij de verkeerde lijst aan genomineerden voor. Rechtenkring VRG wordt “Verg”. Presentator van dienst Nils Roofthoofd kijkt wat bezorgd telkens Van Gijsel zich aandient om een prijs uit te reiken.

En zo zitten de Leuvense Oscars er ook voor dit jaar weer op. Zij het dan met iets minder glitter and glamour dan haar Amerikaanse tegenhanger. Om tien uur ‘s avonds al staan de Universiteitshallen in rep in roer met foute danspasjes op 5, 6, 7, 8 van Steps. En dat terwijl het in de fakbars nog muisstil is.

Onduidelijke toekomst?

Het is nog niet duidelijk wat er met het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) zal gebeuren na de hervormingen bij organisator LOKO, de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie. LOKO wil meer evenementen ondersteunen door middel van projectsubsidies en minder activiteiten zelf organiseren. Mogelijk - en zelfs waarschijnlijk - zal de organisatie van het IFTf dus open komen te staan.

Komt de druk te liggen bij de toneelkringen zelf? Of springen vicerector Cultuur Katlijn Malfliet en de Dienst Cultuur van de KU Leuven te hulp? Aan engagement en spelplezier binnen het huidige kringenbestand is geen gebrek, maar wie zich structureel achter de organisatie van het festival zal scharen, is voorlopig nog een vraagteken.

Het Interfaculteit Theaterfestival (IFTf) kende dit jaar bovendien een moeizame start. Twee jaar geleden namen nog dertien kringen deel, nu schreven slechts zeven kringen zich in. Ook vaste waarden Politika en Katechetika worstelden met een overgangsjaar en lieten verstek gaan. En dat net nu het enthousiasme van de toneelkringen binnenkort van cruciaal belang zou kunnen worden.

Edit: het IftF blijft bestaan in de huidige vorm.

Wie won wat?

 • Teaser: VRG + Ekonomika
 • Omkadering: NFK
 • Vormgeving: Historia
 • Kostuums: Babylon
 • Muziek: AKM

 • Vetoprijs: NFK

 • Mannelijke bijrol: Hendrik Van Eldere (VRG + Ekonomika)
 • Vrouwelijke bijrol: Soetkin Goossens (VRG + Ekonomika)
 • Mannelijke hoofdrol: Theo De Lepeleere (VRG + Ekonomika)
 • Vrouwelijke hoofdrol: Anneleen Laeremans (Babylon)


 • Regie: Marie Schraepen en Nelis Jespers (NFK)
 • Stuk: NFK

JURY

 • Chloé Heerman
 • Wim Hambrouck
 • Lisa Van der Auwera
 • Edgar Van Gijsel