nieuws> Alma kreunt onder inflatie en loonkost

Prijzen fors omhoog bij Alma: binnenkort zeven euro voor vol-au-vent

Grote prijsstijging bij studentenrestaurant Alma: de klassieke vol-au-vent en spaghetti kosten voortaan zeven euro, de goedkoopste optie net geen vijf. De toekomst van Alma hangt in de balans.

Gepubliceerd

Komend academiejaar stijgen de prijzen opnieuw bij studentenrestaurant Alma. In elk van de drie prijscategorieën is de stijging aanzienlijk. De dagschotel blijft de goedkoopste optie. Die kost voortaan €4,95 – voordien was dat nog €3,95. De klassieke vol-au-vent en spaghetti stijgen van 5,30 naar 7 euro.

De duurste prijscategorie, voor de speciale schotels zoals spareribs of zalm, stijgt dan weer van 7 naar 10 euro. De prijzen bij de broodjesbar en van de soep zullen stijgen met tien procent. Wel zullen alle Alma-vestigingen bij het begin van het jaar geopend zijn.

Type maaltijd

Huidige prijs

Nieuwe prijs

Voorbeeld

Cat. 1

3,95

4,95

Dagschotel

Cat. 2

5,30

7,00

Dagelijkse gerechten zoals

spaghetti, vol-au-vent…

Cat. 3

7,00

10,00

Speciale schotels zoals

spareribs, zalm…

Noodgedwongen

De hoge inflatie en stijgingen in de grondstoffensector zijn in heel de maatschappij voelbaar. Dat en een loonindexering van haar personeel noopte Alma om de prijzen te verhogen.

Afgelopen academiejaar was al erg lastig voor Alma. Zo moesten twee vestigingen middenin het jaar plots sluiten omwille van de kosten. Het aantal verkochte maaltijden bedroeg het voorbije academiejaar ongeveer maar 70 procent van dat in 2019, het laatste pre-corona werkingsjaar.

De prijzen zijn haast ongezien hoog

Deze nieuwe prijzen zijn daarom onvermijdelijk. Voorzitter Stefaan Saeys licht toe: 'De nieuwe maaltijdprijzen zijn berekend vanuit de veronderstelling dat de opkomst gelijk blijft aan het voorbije academiejaar. De prijzen zijn verhoogd zodat, indien dat het geval is, we break-even draaien.' Saeys hoopt dus op een even grote opkomst als het voorbije jaar.

De aangekondigde prijzen zullen vastliggen tot het einde van het eerste semester. In december volgt een evaluatie. In het beste geval dalen de prijzen dan weer een beetje. 'Als het lukt om weer winst te boeken, dan zal die volledig geherinvesteerd worden in lagere prijzen', aldus Saeys.

Structureel probleem?

Alma kreeg een grote klap door de coronapandemie. Het bedrijf voerde vorig jaar een grote herstructurering door: 33 jobs werden geschrapt en de centrale grootkeuken in Heverlee werd gesloten.

Prijsstijgingen hebben allesbehalve een positief effect op de opkomst. Dat leverde vorig jaar al een blunder op

Daarnaast sloot het studentenrestaurant een nieuwe overeenkomst met de KU Leuven. Haar infrastructuur en gebouwen worden nu door de KU Leuven beheerd en bekostigd. Daarnaast geeft de universiteit ook subsidies aan Alma, gekoppeld aan het aantal verkochte maaltijden. Per verkochte maaltijd krijgt Alma een vast subsidiebedrag.

Het geld voor die subsidie haalt de universiteit uit haar eigen budget en uit dat van studentenvoorzieningen (KU Leuven Stuvo), in overleg met studentenkoepel LOKO. LOKO-voorzitter Bram Schaefer benadrukt in Alma's persbericht dat een minimumprijs onder de vijf euro hun speerpunt was, 'om de sociale rol die Alma dient te spelen' te kunnen blijven garanderen.

De toekomst

Door die herstructurering en de nieuwe overeenkomst met de KU Leuven kan Alma nu herbeginnen met een schone lei. Alles hangt nu af van het aantal maaltijden dat zal worden verkocht, en of dat aantal het vooropgestelde doel zal halen. Break-even draaien is het doel. De bal ligt dus in het kamp van de klant.

'Ik ben overtuigd dat we ons doel kunnen behalen'

Stefaan Saeys, voorzitter Alma vzw

Voorzitter Stefaan Saeys is alvast optimistisch: 'Als er geen plotse corona-opstoot meer komt, en voorlopig is daar geen indicatie voor, dan ben ik overtuigd dat we ons doel kunnen halen.' In het verleden hadden prijsstijgingen echter allesbehalve een positief effect op de studenten. Begin vorig academiejaar zorgde dat nog voor een grote blunder.

Ook deze nieuwe prijzen zijn haast ongezien hoog. De toekomst van Alma hangt in de balans. Ook voor studenten wordt het leven immers duurder. Een bezoek aan de Alma zou het komende jaar al gauw een grote hap uit het gemiddelde wekelijkse leefgeld van de student betekenen.

Wie hapt toe volgend jaar?

Powered by Labrador CMS