recensie> “We all want to touch the flames, but not get burned”

ProMITHEus brengt rockmusical Murder ballad

ProMITHEus speelde woensdag de première van de eerste Vlaamse versie van Murder ballad in het Wagehuys in Leuven. Een stomende rockmusical over het noodlot van de liefde met u als dader.

Gepubliceerd

Dit is een murder ballad.Iedereen kan de dader zijn, zingt ze mysterieus, tegelijk weinigverhullend. De barvrouw in een rode, aansluitende jurk met diep uitgesnedendécolleté. Uiteraard, maar toch niet u, of ik? De barvrouw verdeelt de rollen:koning, koningin en boer, maar al snel wordt duidelijk dat posities in Murder Ballad niet prevaleren. Er isaltijd een killer. Logischerwijze zaler iemand sterven.

Sara ontvlucht haar ongeremde, nachtelijke levenmet onvoorspelbare barman Tom in de armen van Michael, een docent poëzie. Ik wil niet dat ge van mij houdt, maar weldat ge blijft. Die beloftes geraak ik toch kwijt.

Aanvankelijk wantrouwigtegenover de oprechte liefde van Michael, lijkt ze bij hem het ware geluk tevinden. Michael staat voor alles wat Tom niet is: evenwicht, geborgenheid eneerlijkheid. Bij Michael komt het schijnbaar perfecte plaatje tot leven. Eengelukkig huwelijk, een toffe dochter Franky, een riante villa en toch… Isperfect te perfect?

Spelen met vuur

De dagelijkse sleur ontneemt Sara haar levenslust en doethaar dromen van haar spannende en ongeremde leventje met Tom. Ook al was Tom onvoorspelbaar. Ook al hield hijzich niet aan zijn beloftes en voelde ze zich al die tijd alleen, met hem enzonder hem. Balanceren tussen liefde en verlangen, tussen spelen met vuur enverbranden... Wilt Sara Michaels muze blijven in zijn poëzie of kiest ze vooreen verhaal dat te snel gaat om neer te schrijven?

Murder ballad verbloemt niets. De rockmuziek geeft het rauwe van deze rockmusical perfect aan. Geen excuses of praatjes nadien. Het noodlot van de liefde slaat hoe dan ook vroeg of laat toe. Murder ballad stelt je rechtuit de vraag wat jij daarmee doet. Leidt het noodlot van de liefde jou? Wanneer gaan verlangens te ver en wordt terugkeren onmogelijk?

Sterke cast

De combinatie van ruwe rock en waarheidsgetrouwe emoties geeft het ietwat clichématige thema een sterke overtuigingskracht. De opbouw van het verhaal mocht verrassender, maar het onverwachte slot compenseert dit gedeeltelijk. De acteurs van ProMITHEus spelen niet sensatiegericht en net daardoor durven toeschouwers zichzelf met de dader te vereenzelvigen. ProMITHEus pakt dan ook uit met een sterke cast met David Cantens (Marsman, Nieuw Texas, Brabançonne), Pieter Verelst (Familie, Paradise Trips, De Bunker), Ariane Van Hasselt (Familie, De Kliniek) en de Nederlandse Wendy Briggeman (Flikken Maastricht, Moordvrouw).

De schitterende rockmuziek maakt de setting met de bars levensecht, maar ook zwaar en luid. Zeker in een kleine zaal zoals het Wagehuys overstemt de muziek gemakkelijk de stemmen, waardoor het soms oren spitsen is wat de musicalspelers precies zingen. Al hadden we de prima interactie tussen de band en de acteurs niet willen missen.

Powered by Labrador CMS