recensie> Tims Fortuyn valt

Recensie IFTF: Historia

Historia bijt ook dit jaar de spits af van het Interfacultair Theaterfestival. "De Lijst Tim" haalt alles uit de kast, maar weet toch niet te overtuigen.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Kring: Historia
Stuk: De Lijst Tim
Acteurs: Tuur Decaluwe, Julie Anthonis, Arnaut Van Vlierden, Emilie Pieters, Maarten Vrenken, Anouk Decavele, Victor Van Driessche, Thibo Van Ermengem, Joris Buyens, Flavie Lindemans, Gitte Samoy, Jade Stappaerts, Dante Vanhamel
Techniek: Cédric Rooms
Muziek: Fabian Escarmelle, Jef Peeters
Regie: Kenneth Schenning
Productie: Kenneth Schenning, Victor Van Driessche

Met een stevige handdruk en een “Bedankt voor uw steun” verwelkomt Tim, de pas verkozen premier, de toeschouwers. Net ervoor ontvingen we nog een stembiljet voor “De Lijst Tim”. Historia speelt dit stuk, een bewerking van Shakespeares Timon van Athene, voor het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) 2016.

De populistische Tim pleit ervoor het bestuur van gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid bij die mensen te leggen die er echt iets van kennen. Het discours van zijn populistische (extreem-)rechtse partij - “Hij heeft toch nooit gezegd alle allochtonen buiten? Hij heeft alleen gezegd dat ze niet meer bínnen mogen” – die voor de "kracht van verandering" pleit, klinkt akelig bekend.

Een aantal steenrijke ondernemers besluit hem te steunen in zijn campagne om zo de politieke macht naar zich toe te trekken. Tims scheefhangende das tijdens zijn overwinningsspeech kondigt het verval dat hem wacht al aan.

Daarnaast lijkt het alsof hij net uit de kleren is gegaan voor een stomende vrijpartij met een jonge kerel. Tim steekt zijn voorkeur voor dark rooms, lullen en geschoren ballen namelijk niet onder stoelen of banken. Want Tim is Pim, Pim Fortuyn, de flamboyante Nederlandse politicus die in 2002 vermoord werd.

Hakadans

Heel snel wordt duidelijk dat Tims verval onafwendbaar is. De ondernemers maken ruzie en het geld is op. Dat ook de drank op is, maakt het allemaal nog erger. Iedereen liegt en bedriegt en omzeilt zo veel mogelijk wetten om zo veel mogelijk geld binnen te rijven. Winst is al wat telt. Als je door een lul in een kut te steken je informatie met voorkennis kan verkopen en zo de beurscrash kan omzeilen, doe je dat, en denk je ondertussen aan dollartekens.

Tim is Pim Fortuyn, de flamboyante Nederlandse politicus die in 2002 vermoord werd

Dat alleseist wel zijn tol. Regelmatig keert een soort Hakadans terug, als het stevigekloppen van een hart op zoek naar liefde. De personages schreeuwen het uit: “Houvan mij!” Ze worden echter door iedereen, en vooral door elkaar, verguisd.Dit is een liefdeloze wereld.

“Nu snap iker helemaal niets meer van!” roept een van de personages regelmatig uit. Alskijker snap je het ook niet echt. Het eerste deel lijkt het einde, maar danvolgt plots de pauze. Waar gaat dit over? Ook de slechte verstaanbaarheid vande Hollands getinte tekst draagt hiertoe bij. Regelmatig begrijp je een hele zinniet. Jammer, want de vele monologen en vooral de dialogen worden knapgeacteerd.

Strakke regie

Eendoordachte, strakke regie maakt dat alle personages de hele tijd aanwezig op het podium staan. De livemuziek, het decorvan witte tafels en de uitgedachte kledij per personage zorgen voor een mooieenscenering. Het bloed dat aan de handen van de ondernemers hangt, komt op rituele wijzeop hun gezicht terecht. De acteurs tonen durf, gaan in elkaars intimate zonestaan en gebruiken alle mogelijke stemvolumes om toon te geven aan hun onmacht.Sommige personages schreeuwen het publiek stil.

Helaasmaken vele goede elementen nog geen goed stuk. Heeft Historia te hoog gemikt ditjaar? Of hebben we de personages gewoon niet goed begrepen? Alle inspanningenvan Historia Toneel ten spijt, overtuigt De Lijst Tim niet.

Helaas maken vele goede elementen nog geen goed stuk

Powered by Labrador CMS