artikel> 'Ik was boos en ontgoocheld'

Sels wil tuchtreglementen aanscherpen na taferelen Oude Markt

Na een woelige donderdagavond op de Oude Markt, met meerdere inbreuken op de coronamaatregelen, wil rector Sels het tuchtreglement van de KU Leuven aanscherpen. Dat zei hij vrijdagavond op Terzake.

Op beelden van VTM NIEUWS en regionale zender ROB-tv is te zien hoe meerdere studenten niet de nodige afstand houden en het mondmasker niet altijd dragen. Op een amateurbeeld is bovendien te zien hoe na het sluitingsuur een vechtpartij ontstaat.

Luc Sels zegt op duidingsprogramma Terzake boos te zijn geweest na het bekijken van de beelden. Hij wijst daarbij wel op de voorbije weken, die goed verlopen zijn. 'Ik ga het verhaal dat we tot nu toe geschreven hebben, niet door deze donderdagavond laten kapen', zegt hij.

Hoewel de meeste studenten zich inderdaad aan de regels hielden, waren er de eerste weken ook individuele inbreuken, waaronder cantussen.

Sels wijst erop dat dit gedrag zelf-ondermijnend is: 'Men ondermijnt het onderwijsmodel dat we momenteel hebben en zonder dat model hebben we geen studentenleven meer, geen horeca meer.'

95 besmettingen

Toch waren de taferelen op de Oude Markt afgelopen week een aanleiding om enkele zaken te herbekijken, waaronder een aanscherping van de tuchtreglementen. Die aanvulling zou vooral bedoeld zijn om kotfeestjes aan banden te leggen. Ook de Stad Leuven 'overweegt nieuwe acties', aldus Sels.

'Code oranje vind ik nu geen oplossing en zelfs een bijdrage aan het probleem'

Luc Sels, rector KU Leuven

Campus Leuven blijft voor nu nog in code geel. Volgens Sels is er nog geen reden om naar oranje over te schakelen, omdat de cijfers aan de KU Leuven en in de stad gunstig blijven. 'Wij doen met KU Leuven en UZ Leuven "rioolwatertesten". Die zijn op dit moment verre van alarmerend.'

In de drie eerste weken van het academiejaar zijn 95 studenten besmet, zegt Sels. Tegenover het totale aantal studenten, 58.593, blijft dat relatief laag.

Verder vreest Sels dat code oranje zulke inbreuken in de hand zou werken: 'Ik vind dat nu geen oplossing en zelfs een bijdrage aan het probleem.' De problemen stellen zich immers niet in het academische leven: 'Het is niet in de auditoria dat het virus zich verspreidt.'

'95 besmettingen is nog relatief weinig'

Lieven Put, diensthoofd Veiligheid, Gezondheid en Milieu

De testcapaciteit is hoog: tot 300 studenten per dag. Daarvoor schakelt men naast het vaste personeel ook geneeskundestudenten in.

Contactonderzoek is achilleshiel

Sels erkent dat contactonderzoek een achilleshiel is. Twee weken geleden was het onderzoek nog verspreid over externe dienst IDEWE en het Studentengezondheidscentrum, naast het stedelijke en federale contactonderzoek. Voor de zomermaanden waren zij voldoende bemand, maar met de toestroom van Leuvense studenten vielen vragen bij te stellen bij de kleine teams.

Jobstudenten uit de master Geneeskunde en de Dienst Veiligheid, Gezondheid en Milieu ondersteunen nu ook, leert een eerder interview met diensthoofd Lieven Put. 'We schakelen bij. We werken met onze eigen werknemers en nemen jobstudenten aan.'

Met de komst van de twee nieuwe teams houden nu vier interne groepen zich bezig met contactonderzoek. Put maakt zich wel sterk dat er een centralisering van de verschillende meldingskanalen is gekomen.

Luc Sels had het op Terzake over 95 besmettingen in de eerste drie weken. Verspreid over vijftien werkdagen lijkt dat veel werk voor een intensieve contactopsporing, al spreekt Put dat tegen. 'Dit is nog relatief weinig. Wij krijgen meerdere meldingen per dag', zegt Put. 'Vaak krijgen we bovendien verschillende meldingen over één persoon, maar door deze te stroomlijnen en met de verhoogde capaciteit is dit momenteel zeker onder controle.'

Powered by Labrador CMS