Sjostakovitsj in het Pieter De Somer-auditorium

De utopie van de zegbaarheid

23 september 2016
Voorbeschouwing
Auteur(s): Gilles Michiels
De klassieke muziek barst van de utopieën. Op maandag 26 september wekt Festival 20/21 met het werk van Dmitri Sjostakovitsj één van die droombeelden opnieuw tot leven.

Dmitri Sjostakovitsj verpersoonlijkt het lot van de utopische kunstenaar. Onder het Sovjetbewind van Jozef Stalin werd de componist heen en weer geslingerd tussen vernedering en verering, afwijzing en toenadering. Zijn laatste symfonie huilt en kraait victorie tegelijk, verwijst naar triomfen en nooit verteerd verdriet. De symfonie werd voor een bijzondere bezetting bewerkt. Het Klaviertrio voor piano, viool en cello, één van Sjostakovitsj’ meest aangrijpende meesterwerken, werd geschreven in het midden van de Tweede Wereldoorlog, toen Stalins terreur nog overtroffen werd door de gruwel van Hitler.

Het klaviertrio zal vertolkt worden door Trio Khaldei, een jong Brussels ensemble dat zich toespitst op de Russische kamermuziek van de 20e eeuw. Voor de symfonie krijgt het trio gezelschap van slagwerkgroep Triatu.

Studenten kunnen het concert bijwonen voor €12,50, last minute voor €5. Drie duo-tickets voor het evenement zijn te winnen via onze Facebookpagina.

De link naar het evenement vind je hier.

Gerelateerde Artikels