'Soms veel vlees, dan weer een vegetarisch gerecht'

Kok, gekruid met montageskills en punk

05 december 2016
Interview
Auteur(s): Tine Geunens
Loïc van Impe brengt met #Kotfood de Dagelijkse Kost voor studenten. In zijn kookfilmpjes ontdek je originele, toegankelijke en snelle gerechtjes gericht op de gemiddelde student on budget.

Iedere maandag, dinsdag en woensdag kunnen we smullen van de recepten die Loïc Van Impe (@Loicfood) deelt op zijn facebookpagina. Wij gingen op bezoek in zijn montagestudio om te kijken hoe hij dit allemaal doet en om nog wat geheime receptjes te ontfutselen.

Hoe kwam je op het idee om kookfilmpjes op te nemen voor studenten?
Loïc Van Impe: ‘Tijdens mijn studies wou ik samen met mijn beste vriend, een cameraman, oefenen in monteren. We vonden onszelf niet grappig genoeg voor humoristische filmpjes, het is dus koken geworden. Met deze filmpjes hebben we nooit echt iets gedaan. Na mijn deelname aan The Taste, een kookwedstrijd op VTM, kreeg ik van mijn bazen de kans om verder te gaan met de filmpjes. Succesvol blijkbaar, want we zijn nu aan een tweede reeks bezig.'

De recepten die je maakt zijn heel gevarieerd, waar haal je je inspiratie vandaan?
'Deze zomer heb ik me een week lang aan het schrijven gezet. Ik haalde inspiratie uit de gerechten die studenten graag eten: pizza, lasagne, wraps … Ieder gerecht moet voldoen aan de kotfoodstijl. Het moet dus snel klaar zijn, weinig kosten en weinig ingrediënten bevatten. Ik vind het ook belangrijk dat mijn 45 recepten in evenwicht zijn, soms eens wat vettig met veel vlees, dan eens een vegetarisch gerecht.'

'Voor humoristische filmpjes vonden we onszelf niet grappig genoeg, het is dus koken geworden'

Is er een kok naar wie je extra opkijkt?
'Mijn grootste voorbeeld is Jamie Oliver. Ik heb al zijn programma’s tien keer gezien en al zijn boeken gelezen. Waarschijnlijk heb ik bij hem wat inspiratie gehaald. Niet dat ik een copycat wil zijn, maar onbewust neem je trekjes over. Jeroen (Meus, red.) ook, ik ben opgegroeid met Jeroen. Of je nu wil of niet, je doet dingen na. Je doet dingen die hij ook doet. Ik heb een jaar gemonteerd voor Sofie Dumont, dus daar heb ik ook heel veel van bijgeleerd.'

Je filmpjes verschijnen zowel in het Frans als in het Nederlands.
'Ik vind het heel belangrijk om de opnames in twee talen te doen. Ik ga niet zeggen dat ik chauvinistisch ben, maar ik hou wel heel veel van België en van de eenheid die het zou moeten hebben. Zelf ben ik Franstalig opgevoed maar ik heb altijd les gevolgd in het Nederlands. Ik maak de filmpjes zo dat de Franstalige en Nederlandstalige versies volledig identiek zijn.'

Kok wordt monteur

Je kookt duidelijk heel graag, maar toch koos je voor een andere studierichting. Hoe komt dat?
'Al sinds ik drie jaar was, wist ik wat ik wou worden: kok. Mijn familie heeft een traiteurzaak en ik schilde er aardappelen, sneed ajuinen … Maar mijn moeder was daar resoluut tegen. Ze vond dat ik eerst een fatsoenlijk diploma moest halen. Maar wat ging ik dan studeren? Ik was veel met muziek bezig toen en zo besliste ik om geluidsman te worden. Ik dacht dat het RITCS daarvoor de geschikte school was, maar dat bleek niet zo te zijn. Het is namelijk een film- en televisieschool. Toch heb ik er de liefde voor het monteren gevonden en kijk, nu zit ik hier.'

'Een een-op-eenrelatie hebben met mijn volgers, dat is iets waar ik echt op hamer'

Je zei zonet dat je met muziek bezig bent, speel je zelf dan ook?
'Ja, ik speel gitaar in een bandje. Hardrock, punk, wat roepen en onnozel doen. Het is nu wel heel wat minder sinds we allemaal werken. Vorig jaar hebben we ons afscheidsoptreden gegeven omdat we niet meer actief spelen. We proberen wel nog zo veel mogelijk te repeteren.'

Welke muziek zet je zelf het liefst op tijdens het koken?
'Ik ben een megagrote Foo Fighters-fan. Ik heb al hun platen, al hun optredens gezien. Heel, heel obsessief. Ik kan de hele dag naar Foo Fighters luisteren. Alle liedjes ken ik van buiten en ik kan ze ook allemaal spelen. Mijn liefde gaat heel ver.'


Social media junk

Je filmpjes worden op Facebook vaak bekeken. Vind je het belangrijk veel volgers te hebben?
'Vind ik dat belangrijk? Ik vind het vooral belangrijk dat de boodschap van kotfood naar voren komt. Dat koken geen lastige taak is, maar dat het ook snel en eenvoudig kan. Ik vind het ook belangrijk om alle berichten die ik krijg te beantwoorden. Als je actief bent op de sociale media moet je reactief kunnen zijn. Een een-op-eenrelatie hebben met mijn volgers, dat is iets waar ik echt op hamer. Ik kijk dus continu op mijn gsm, behalve als ik slaap.'

Wat zijn je verdere ambities op tv-gebied, droom je ervan Vlaanderens nieuwste tv-kok te worden?
'Momenteel heb ik die ambitie niet. De vraag is er wel al gekomen, maar zoiets moet op het juiste moment gebeuren. Als we denken dat het resultaat zal hebben, dan moeten we dat zeker doen. Als het niet het juiste moment is, dan misschien binnen twee of drie jaar. We zullen zien. Momenteel krijg ik de kans om mijn twee passies te combineren. Zolang dat blijft duren en het een beetje succes heeft, ben ik tevreden. Maar als mijn bazen morgen vinden dat ik genoeg heb kunnen spelen, dan is dat zo. Mij maakt dat niet uit.'

KOTFOOD #32: Tajine met kip, amandelen en abrikozen.

#KOTFOOD

RECEPT

INGREDIËNTEN:
• 125gr kippendijen
• Gedroogde abrikozen
• Amandelen
• 8 kerstomaten
• Gember
• Koriander

ONMISBARE INGREDIËNTEN OP KOT:
• Peper
• Zout
• Ajuin
• Look
• Ras el Hanout

RECEPT:
1. Bak de kippendijen aan in hete olijfolie. Drie minuten bedekt langs elke kant.
2. Snijd een ajuin, een teen look, een stuk gember en gedroogde abrikozen in kleine stukken. Voeg toe in de pot.
3. Een handvol amandelen en acht kerstomaten gaan bij in de pot.
4. Kruid met Ras el Hanout, peper en zout.

5. Enjoy!

KOTFOOD #26: Groene salade met buffelmozzarella.

#KOTFOOD

RECEPT

INGREDIËNTEN:
• Buffelmozzarella
• Spinazie
• Erwten
• Broccoli
• ½ chilipeper
• Citroensap

ONMISBARE INGREDIËNTEN OP KOT:
• Zout
• Olijfolie

RECEPT:
1. Snijd de broccoli en gaar 4 minuten in kokend en gezouten water.
2. Hak voor de vinaigrette de halve chilipeper fijn en meng met citroensap, 4 eetlepels olijfolie en zout.
3. Als de broccoli gaar is, gaan een handvol diepvrieserwten erbij. Afgieten en spoelen met koud water.
4. Dresseer de spinazie, broccoli, erwten op het bord. Daarop de buffelmozzarella, vinaigrette en tuinkers.

5. Enjoy!