artikel> Niet de drank, maar het gezelschap laat studenten drinken

Studenten drinken (fors) minder tijdens de lockdown

Een café zonder bier, dat is hoe veel studenten deze lockdown ervaren. Als typische groepsdrinkers grijpen studenten tegenwoordig minder vaak naar het glas.

Gepubliceerd

Een kwart van de Vlamingen dronk in de lockdown minder, maar voor studenten is die trend duidelijk sterker: 'Studenten zijn typische groepsdrinkers. Die zijn minder gaan drinken in contrast tot bijvoorbeeld iets oudere mensen die nu thuis werken', weet Kathleen Peleman, voorzitter van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

Onderzoek van de UAntwerpen en UGent zag voor studenten in de eerste lockdown een wekelijkse daling van gemiddeld acht consumpties. De groep geheelonthouders nam toe van 30% naar 45%. Symptomen van bingedrinking bleken dan weer drie tot vier keer minder voor te komen.

Onder de taalgrens kwam een onderzoek van de UCLouvain tot straffere conclusies: studenten dronken 61% minder alcohol in de lockdown, mannelijke studenten zelfs 71%. Dat onderzoek zag over de gehele bevolking heen maar een daling van 29%.

Dagelijkse ko(t)s(t)

Die uitkomst verbaast ook Bert Aertgeerts, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de KU Leuven, niet. Het sociale aspect is voor veel jongeren net de primaire reden om te drinken: 'Zeker in vergelijking met oudere mensen zijn jongeren sociale drinkers. Uitgaan, sportactiviteiten, scouts, en dergelijke zaken zijn nu niet meer mogelijk.'

Waar alcoholconsumpties doorgaans in pieken plaatsvinden, wordt nu meer dagelijks gedronken

Aertgeerts onderzoekt momenteel het Leuvense rioolwater om het effect van de lockdown op middelengebruik in te schatten. Bedoeling is enerzijds de impact van de lockdown en anderzijds de deelname van studenten aan de Leuvense alcohol- en drugsconsumptie na te gaan.

Wat vaststaat is dat het algemene drankpatroon in Vlaanderen door de quarantaine sterk veranderd is. Waar vroeger alcoholconsumpties vaker in pieken plaatsvonden, wordt tegenwoordig vaker dagelijks gedronken. 'Het verontrustende daar is dat je een nieuwe gewoonte kan creëren. Bij alcohol zijn regelmaat en hoeveelheid gevaarlijk om verslaving te creëren', aldus Peleman.

E-peritieven

Niet alleen het dagelijks drinken, maar ook het individuele drinken kan de stap naar een verslaving aankondigen. Het typevoorbeeld van een alcoholverslaafde begint als groepsdrinker en evolueert later tot een individuele drinker. Is een avond e-peritieven daarmee niet veiliger dan een glas wijn bij de cursus?

'Als je in omstandigheden zit waar je alleen drinkt, is soms de rem ook weg'

Bert Aertgeerts, hoogleraar huisartsengeneeskunde (KU Leuven)

'Moeilijk te zeggen', meent Aertgeerts. 'Als je in omstandigheden zit waar je alleen drinkt, is soms de rem ook weg en bestaat de kans misschien ook wat meer om later afhankelijk te worden. Wat wel positief is, is dat je nu na een avond stappen niet in je auto kan klimmen.'

Er is daarnaast toch hoop voor een blijvende gedragsverandering bij studenten. Het VAD merkte uit bevragingen zes maanden na de Tournée Minérale-campagne (een actie om een maand lang geen alcohol te drinken, red.) dat mensen na een periode van alcoholonthouding nog steeds minder dronken. Een lockdown zou een soortgelijk effect kunnen opleveren.

'Dat effect is doorgaans het gevolg van het inzicht dat je ook perfect sociaal kan functioneren zonder alcoholgebruik', meent Joris Van Damme van het VAD. Omdat de 'drooglegging' nu veeleer geforceerd is gaat de vergelijking daarmee niet volledig op: 'Toen studenten weer wat meer mochten liep de Overpoort ook terug vol.'

Powered by Labrador CMS