artikel> De wereld rond op zoek naar studentennieuws

Studentennieuws uit de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Ierland

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Ierland.

Gepubliceerd

Ierland – 10.000 studenten betogen in Dublin

Woensdag 19 oktober kwamen er in de Ierse hoofdstad Dublin 10.000 studenten op straat. Ze protesteerden voor meer overheidsgeld voor het hoger onderwijs en tegen de invoering van studieleningen.

De financiële crisis van 2008 zorgde voor een zware recessie in Ierland. Daardoor daalde de subsidiëring van het Ierse hoger onderwijs van 2008 tot nu met maar liefst veertig procent. Het inschrijvingsgeld is in diezelfde periode sterk gestegen tot €3.000 per jaar. Maar dat blijkt nog steeds onvoldoende om het verschil op te vangen.

Het huidige financiële model voor het Ierse hoger onderwijs is niet langer houdbaar. De Unie van Ierse Studenten (USI) vreest nu een systeem van studieleningen zoals dat bestaat in de VS. Voorzitster Annie Hoey van het USI: ‘Een systeem met studieleningen zal de emigratie verhogen, jonge mensen opzadelen met een hypothecaire schuld en de kloof tussen arm en rijk vergroten.’

De nationale betoging van vorige week overtrof alvast de verwachtingen van de organisatoren. Zij hadden gehoopt op 5.000 studenten. Nog een greep uit de spandoeken in Dublin: ‘Study Now, Depression Later’, ‘God hates fees’ en ‘Dumbledore didn't die for this’.

Verder lezen:

http://www.irishtimes.com/news/education/thousands...

http://www.irishtimes.com/news/education/students-...
http://www.independent.ie/irish-news/education/wat...

Verenigde Arabische Emiraten - Professor gemarteld wegens tweets

Nasser bin Ghaith is professor economie in de Verenigde Arabische Emiraten. Op Twitter heeft de gerespecteerde academicus meer dan 36.000 volgers, maar zijn laatste tweet dateert van 17 augustus 2015. Een dag later werd hij namelijk opgepakt door de veiligheidsdiensten van zijn land. Dat gebeurde door agenten in burger zonder een duidelijke aanklacht of recht op een advocaat.

Vorige week maandag werd Nasser bin Ghaith voor de rechtbank gebracht om de vijf aanklachten tegen hem te horen. De aanklachten gaan over zijn op sociale media geuitte kritiek tegen de regimes van de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte. Die kritiek zou in strijd zijn met de antiterreurwetgeving van het land.

Negen mensenrechtenorganisaties klagen nu het oneerlijke proces aan. Joe Stork van de ngo Human Rights Watch laat er geen twijfel over bestaan: ‘De aanklachten tegen Nasser bin Ghaith en de zware schendingen tegen zijn recht op een eerlijk proces tonen opnieuw aan dat de Verenigde Arabische Emiraten vreedzame kritiek als een misdaad beschouwen.’

De professor leeft nu al meer dan veertien maanden opgesloten. Hij wordt gemarteld en beroofd van zijn slaap. De volgende zitting in zijn proces vindt plaats op 14 november 2016.

Verder lezen:

http://www.adhrb.org/2016/10/tried4tweets-n_bingha...

https://www.hrw.org/news/2016/10/12/uae-speech-cha...

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-eas...

Verenigde Staten – Jonge transgenders buitengesloten

Willow I. is het pseudoniem van een 14-jarig transgender meisje uit Texas. ‘Op mijn school werd ik verplicht om me om te kleden in de kleedkamer van de jongens, zelfs nadat een groep voetballers me had aangerand. Ik moest me uitkleden tot op mijn vrouwelijk ondergoed voor jongens die me uitmaakten’, vertelt ze aan onderzoekers van Human Rights Watch.

Haar getuigenis werd, samen met die van 73 andere transgenders, gebruikt in het rapport ‘Buitengesloten: beperkingen voor jonge transgenders op het gebruik van wc’s en kleedkamers op scholen in de VS’.

Willow I. en anderen geven in dat rapport aan dat de regels die gelden op hun school, zorgen voor fysieke en verbale agressie. Bovendien hebben de regels een negatieve invloed op hun gezondheid, schoolprestaties en schoolleven.

Human Rights Watch roept daarom de wetgevers van de federale en de deelstatelijke overheden op om wetten te maken die dergelijke discriminatie in schoolreglementen onmogelijk maken. In augustus probeerde president Obama een wet door te duwen die transgenders het recht zou geven om op school te gaan naar de wc van hun keuze, maar een rechter in Texas stak daar een stokje voor.

Verder lezen:

https://www.hrw.org/news/2016/09/14/united-states-...

https://www.hrw.org/report/2016/09/13/shut-out/res...

http://www.reuters.com/article/us-usa-lgbt-idUSKCN...

Powered by Labrador CMS