recensie> De toren van de Centrale Bibliotheek is vanaf dit jaar open voor publiek. Voor studenten is dat panoramisch zicht redelijk duur, maar Veto verklapt u een gratis achterpoortje.

Vanop een feniks neerkijken over Leuven

Leuven heeft een nieuwe toeristische troef in handen. De toren van de Centrale Bibliotheek is vanaf dit jaar open voor publiek.

Gepubliceerd

Sinds januari kan je als Leuvenaar of student voor 5 euro de bibliotheektoren bezoeken. Dat hebben we te danken aan een gezamenlijk project van de KU Leuven en de stad Leuven, dat 370.000 euro kostte.

De Bibliotheektoren levert wat je van een torenbezoek mag verwachten. Veel treden, 289 voor de cijferfetisjisten onder ons, en een prachtig uitzicht over de stad. Bij goed weer kun je zelfs de watertoren van Bierbeek zien.

Op de weg naar de top is een tentoonstelling aangebracht, maar die heeft zeer weinig om het lijf. Je krijgt een zeer summiere geschiedenis van de universiteitsbib met kopieën van foto’s en documenten. Het is jammer dat er niet meer mee werd gedaan, want er is in deze toren best wel plaats voor een echt hedendaags belevingsmuseum. Kwatongen zullen zelfs beweren dat Leuven op een goedkope manier een graantje wil meepikken van het massatoerisme in dit herdenkingsjaar.


Feniks

In augustus 1914 werd de bib namelijk in de as gelegd door de Duitse bezetter. Na de Eerste Wereldoorlog werd er met steun van de Amerikanen snel besloten om de bibliotheek herop te bouwen. Vanaf nu was de bib meer dan een universiteitsgebouw. Het was ook een oorlogsmonument. De Amerikaanse architect Warren wou in de balustrade aan de voorgevel graag de Latijnse versie van de tekst "door Duits geweld geveld, met Amerikaans geld hersteld" verwerken. Onder andere de toenmalige rector, Monseigneur Ladeuze, zag daarvan het gevaar in en bepleitte succesvol een neutrale balustrade zonder tekst.

Desondanks werd de Centrale Bib ook tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels vernield. Maar wederom verrees de feniks van Leuven met hulp van Amerikaans geld uit zijn as. De 48 sterren op de uurwerkplaten van de toren verwijzen nog naar de 48 stars op de toenmalige vlag van de Verenigde Staten.


Kicken

Voor de magere geschiedenisles moet u dus niet naar de bibliotheektoren, maar het uitzicht is natuurlijk uniek. En je krijgt eindelijk te zien hoe de kever van Jan Fabre er van boven uitziet!

Veto raadt u trouwens aan om – wegens evidente redenen – met helder weer de toren te bezoeken en liefst rond de klok van twaalven. Op dat moment hoor en zie je immers twaalf keer de Liberty Bell of Louvain in werking. Een gigantische hamer die 7 ton metaal te lijf gaat: kicken! If it’s too loud, you’re too old.

Eigenlijk moet je als student wel eens neerkijken over je eigen studentenstad. Maar 5 euro is misschien wat veel geld voor enkel een mooi uitzicht. Gelukkig is er een alternatief! Je kunt namelijk online inschrijven om een beiaardconcert van dichtbij mee te maken. Er zijn nog heel wat plaatsen voor dit semester en het is bovendien compleet gratis.

Waarom zou je 5 euro betalen voor een torenbezoek zonder beiaard, als je gratis een beiaardconcert kunt bijwonen met hetzelfde uitzicht? Een toeristenval, waar we als prijsbewuste student uiteraard niet inlopen.

Powered by Labrador CMS