Zeil je voor het eerst (1): uitgaan

Moeilijke momentjes op de Oude Markt

04 oktober 2015
Artikel
Auteur(s): Margot De Boeck
De eerste avonden van het academiejaar verandert Leuven steevast in een slagveld van feestgangers. Studenten beleven aan de langste toog van Europa al dan niet in vol ornaat hun eerste keer.

“Dat zijn al die eerstejaars, die dat nog moeten leren,” vertelt fakverantwoordelijke Brecht over de eerste keren van zijn collegastudenten. “Ik kan u niet leren drinken, mensen moeten zelf beseffen wat ze aankunnen. Die eerstejaars verpesten het ook voor de anderen.”

Over zijn eerste keer vertelt hij: “Ik kom uit Leuven, dus mijn eerste keer in Leuven was al vroeger. Aan de universiteit gaat natuurlijk een nieuwe wereld open. Ineens kan je alle fakbars binnen. Daar is het allemaal veel goedkoper.”

Al maakte ook Brecht beginnersfouten. “Mijn eerste keer overgeven was wel al vroeger. Tja, dat was te veel pintjes te rap achtereen. Dat was efkes een moeilijk momentje. Dat was gelukkig wel thuis op de WC.”

TOTAL TEMPTATION

“Dat was de Total Temptation, in een grote tent in Lubbeek,” vertelt de 18-jarige scholier Wannes over zijn eerste keer. “Ik had twee pintjes op, ik was niet echt zat, maar ik had mij goed geamuseerd.”

De massale terugkeer van de studenten in Leuven vindt hij niet vervelend. “Ik vind agressief volk veel ambetanter.”

“Aan de universiteit gaat een nieuwe wereld open”

Brecht, fakbarverantwoordelijke

Wannes is ook niet zo’n flirter op fuiven. “Ik vind uitgaan niet saaier nu ik een vriendin heb.” Dat beaamt ook Evelien, rechtenstudent. “Mijn eerste semester in Leuven ging ik twee of drie keer per week uit. Toen ik in een relatie zat, bleef ik wel eens vaker op kot om samen een film te kijken.”

“Ik ben redelijk verlegen, dus ik zou nooit op iemand afstappen. Ik heb meestal ook niet zo veel last van vervelend manvolk,” zucht ze opgelucht.

Maar ook met een vriend kan het uitgaan leuk blijven, vindt Nele van de Dienst Congres en Events van de KU Leuven, die ook mee de Studentenwelkom organiseerde. “Ik was altijd een vrije vogel en bang dat ik met mijn vriend veel minder vrij zou zijn. Maar wij gaan altijd samen uit en laten elkaar daarin heel vrij. We weten dat we op het einde toch samen naar huis gaan.”

Van overgeven heeft Nele nooit last gehad. “Ik heb meer het probleem van black-outs, dat ik niet meer weet hoe ik thuis ben geraakt. Dat was vroeger wel feller. Nu ik ben beginnen werken heb ik een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Als ik studenten zat op hun fiets stappen, heb ik al schrik in hun plaats.”

“Ga uit met vrienden die je plezant vindt”

Nele, dienst Congres en Events KU Leuven

TIPS EN TRICKS

“Probeer uw eigen drankgebruik te kennen,” tipt fakverantwoordelijke Brecht. “Gedraag je op straat, dat maakt het ook wat makkelijker voor ons.”

Wannes is vooral behoedzaam met wat er zoal in zijn drankje zit: “Houd je drankje goed bij. Twee vriendinnen van mij zijn al gedrogeerd geweest.”

Nele besluit: “Ga uit met de vrienden die je plezant vindt. Als je je niet goed voelt, zoek dan andere vrienden. Want je amuseert je anders toch niet.”