voorbeschouwing> Uw culturele gids voor de komende twee weken

Cultip 23 april tot 5 mei

De paasvakantie, die voor studenten weinig vakantie betekent, is ten einde. Tijd om uit te blazen en ondergedompeld te worden in wat Leuven op cultureel vlak te bieden heeft. Volgt u even mee.

Gepubliceerd

CampusToneel - Largo Desolato, 22 april tot 4 mei 20u30, Anatomisch Theater

Hoewel de bühne nog maar net is ontdaan van al het acteurszweet dat Adel Blank heeft voortgebracht, rust CampusToneel niet op z’n lauweren. Vanaf 22 april brengt het gezelschap LARGO DESOLATO, een stuk van de Tsjechische schismaticus Václav Havel, dat rond de figuur Leopold draait. Leopold schreef een kritisch essay en zit op hete kolen. Gewenteld in onwetendheid wacht hij af, zonder te weten wat komen zal. Havels landgenoot Kafka is naar verluidt nooit veraf: als de donder naar daar.

Uitreikingsavond Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs, 24 april 19u, Universiteitshallen

Babylon ontsluiert op 24 april in de Universiteitshallen de langverwachte laureaten van hun interuniversitaire schrijfwedstrijd. Gasten kunnen zich er die avond laven aan literaire oraties, muzikale brouwsels en een - hoezee! - receptie na afloop. Een avond die zonder meer, en broodnodig, in het teken van de Nederlandse taal staat. (Al moet je van goeden huize komen om de evenementnaam feilloos uit te spreken na zes glazen cava). Schol!

Film Focus: Tremor - Es ist immer Krieg, 24 april 20u, Cinema ZED Vesalius & STUK

De Brusselse cineaste Annik Leroy doordrenkt haar werk steevast met gevoelens van opstandigheid, gekant als ze is tegen het onrecht dat de mens tot in den treure overvalt. Met haar film wil Leroy aan het licht brengen hoe geschiedenissen van onderdrukking doorsluimeren in het heden. De oorlogse naweeën hebben niet alleen het fysieke landschap van Europa hertekend; ze zijn ook doorgedrongen tot de vezels van het hedendaagse gedachtegoed, wat zich al te vaak vertaalt in bruusk geweld.

Slow Bookfestival, 28 april 14u, verspreid over Leuven

Het Slow Bookfestival is toe aan haar zesde editie, en dat is wederom goed nieuws voor de literaire liefhebber. Verspreid over verschillende locaties in Leuven wacht een breed scala aan Vlaamse auteurs jou op om in een ongedwongen sfeer te praten over hun boek. Net als bij de vorige edities kan je desgewenst twee sessies volgen. Altijd al eens Annelies Beck willen ontmoeten? Nu is de kans.

Best of Kortfilmfestival Leuven 2018, 29 april 19u45, Cinema ZED Vesalius

In december laatstleden liet een schare jonge regisseurs hun artistieke kunde blijken op het Kortfilmfestival in Leuven. Sommige van hun films lieten zich niet onbetuigd, en werden in de bloemen gezet door pers en publiek. Cinema ZED pakt op 29 april uit met een selectie van de beste kortfilms. Kort, maar daarom zeker niet minder intrigerend.

De droeve eenhoorn - hommage aan Jotie T’Hooft, 30 april 20u, 30CC/Wagehuys

‘Dat was dan dat; ik word herinnering’ Verteerd door drugs en zijn ontembare fascinatie voor de dood verruilde de neo-romantische dichter Jotie T’Hooft al op vroege leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige. Ter nagedachtenis van zijn overlijden 40 jaar geleden brengt 30CC een hulde aan de Vlaamse poëet, die vandaag nog steeds aan bod komt in de lessen Nederlands. Jong gestorven, maar nog lang in staat de gemoederen te bedaren.

Powered by Labrador CMS