artikel> Uw culturele agenda voor de komende twee weken

CulTip: 26 april - 9 mei

Twee wandelroutes, een filosofiefeest en Hannah Arendt die tot leven komt: een greep uit wat cultuur ons de komende weken te bieden heeft.

Gepubliceerd

Zerkalo / De Spiegel
27 april 19.30u - online

In deze film uit 1975 onderzoekt Andreï Tarkovski hoe het werkelijke leven in beeld moet worden gebracht. Met een trage camera ontrafelt Tarkovski langzaam menselijke relaties, met anderen en het vaderland. Een visuele parel vol symboliek, die vaker wel dan niet met een gedicht wordt vergeleken. Online gebracht door ritcs.

Een ticket kost €5.

Feest van de filosofie
29 april 20.00u - online

Geen uitgebreid evenement dit jaar, wel een gratis online lezing door Merlin Sheldrake. Hij schreef het boek Verweven leven: de verborgen wereld van schimmels en zal in de lezing ingaan op wat we kunnen leren van schimmels, een levensvorm die overal aanwezig lijkt te zijn.

Na de lezing volgt een antwoord van Kristien Hens (UAntwerpen) en een vraaggesprek met Liesbeth Schoonheim (KU Leuven). Het gesprek kadert in de Maand van de filosofie die dit jaar de titel 'De natuur was hier' draagt – een avond perfect in thema dus.

Inschrijving is gratis, maar verplicht. Het evenement duur ongeveer anderhalf uur en zal in het Engels plaatsvinden met Nederlandse ondertiteling.

ARENDT
1 mei 20.00u (tot 2 mei 23.59u) - online

Het Leuvens theatergezelschap Collectief Verlof brengt in ARENDT voor één avond de Joods-Duitse politieke denker weer terug onder de levenden. In een monoloog zal Bart van der Heijden proberen om 'de kwetsbare mens achter de sterke figuur' van Hannah Arendt te onderzoeken.

De avond belooft een pleidooi om mens te blijven in een onmenselijke samenleving, een pleidooi dat u via de digitale weg uw woonkamer in kan brengen.

Inschrijving is verplicht, een ticket kost €8. De voorstelling duurt zo'n vijftig minuten. De link om het theaterstuk te bekijken verschijnt op 1 mei om 20u en verdwijnt de volgende dag om middernacht.

WebEvent Out of Your Minds
3 mei 12.45u - online

Een thema waar al veel over gezegd is, maar ook nog veel over te zeggen valt: mentaal welzijn. Out of Your Minds wijdt er een hele namiddag aan. Jef Willem en Nicolas Overmeire, gezichten achter de podcast onbespreekbaar staan op het programma, maar er zijn ook special guests aangekondigd. Na een gastlezing volgt een vragensessie met studentenpsychologen en een workshop signalen opvangen.

Inschrijving kost €2.

Existenz En Route
tot 14 mei - Leuvense straten

In een heus visieproject van een gemotiveerde groep studenten ingenieur-architecten wordt een mogelijke toekomst bedacht waarin de balans tussen mens, natuur en stad wordt hersteld. De wandeling verbindt de Leuvense parken en wordt vergezeld door een audioverhaal, rechtstreeks vanuit de toekomst. Rode markeringen en kubusvormige objecten – ook rechtstreeks afkomstig uit de toekomst – wijzen de weg. Het event belooft het kind naar boven te halen in wandelaars, maar tegelijkertijd een basis te vormen voor een eigen visie.

Inschrijving moet voor 28 april en is gratis. Existenz voorziet in een goodiebag en een infofolder.

KUNSTROUTE-LEUVEN VITRINE
tot 9 mei - Leuvense straten

Gewoonlijk leidt Kunstroute-Leuven langs ateliers van verschillende Leuvense kunstenaars. Dit jaar gaat dat anders in z'n werk en worden de kunstwerken in vitrines tentoongesteld. De wandeling kronkelt door het stadscentrum en pikt niet alleen erfgoed, maar ook winkeltjes mee. QR-codes geven uitleg bij elk stuk.

Gratis

Digi-expo's
permanent - online

Nu Leuven (door u weet wel wat) niet ten volle beleefd kan worden, is het misschien eens tijd om een andere studentenstad te ontdekken. Het Gentste stadsmuseum STAM biedt daar de ideale gelegenheid toe. Met de zogenaamde 'Digi-expo's' schetst het museum de veelzijdigheid van de stad.

Er is voor elk wat wils: 'Het verhaal van Gent', 'Wereldtentoonstelling Gent 1913' en 'Gent, bezette stad' zijn maar enkele van de opties. De meeste digitale exposities brengen beeld en tekst samen, maar er zijn ook videogesprekken. Voor al wie van geschiedenis, Gent of beiden houdt.

Gratis

The turn of the screw
29 april, later nog te bekijken tot 6 mei - online

Voor wie houdt van cultuur met een grote C biedt de Munt weer een online operavoorstelling aan. In The turn of the screw vreest een gouvernante dat de kinderen waarop ze past, bezocht worden door de geesten van haar voorgangster. In het oude Engelse landhuis rijzen steeds meer vragen. Wat is er gebeurd in het verleden? En zijn de kinderen wel onschuldig?

Een psychologische thriller gemaakt op kameroperaformaat, en dankzij de digitale weg misschien wel op huiskamerformaat. Dankzij de bijzondere compositie van Benjamin Britten – die de muziek als een schroef strakker laat worden, waarna hij hem weer ontwart – belooft het stuk niet enkel psychologische maar ook muzikale diepgang te bieden.

Gezongen in het Engels, met Nederlandstalige en Franse ondertiteling. Een ticket kost €10.

Powered by Labrador CMS