voorbeschouwing> De culturele tips in Leuven: de CulTip

Cultuurtips van de week 07/11 - 13/11

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week een STUK-editie: Stadswacht, Hell or High Water en Lisbeth Gruwez Dances Bob Dylan.

Gepubliceerd

Tip 1: Stadswacht met 'Kopzorgen'

Dat Nederlandstalige popmuziek terug is van nooit weggeweest, bewijst het succes van Bazart en Tourist LeMC. Met Stadswacht is België alweer een band rijker die aardig uit de voeten kan in onze moedertaal. Eerder deze maand kon je de single Slapeloos reeds zien passeren op sociale media, maar nu stelt de band ook hun tweede EP voor: Kopzorgen. De titel verwijst naar de dagdagelijkse zorgen die de bandleden ervoeren in hun laatste jaren in Leuven. Aan de EP werkten ook Het Zesde Metaal-bassist Robin Aerts mee als producer en Ward Neyrinck van o.a. Yevgueni als technieker voor de opnames en de mix. Die extra muzikale ervaring vertaalt zich in een EP van een hoog niveau. De vijf nummers vormen samen het perfecte gezelschap bij een mistige herfstochtend, wanneer je met een kop warme koffie door het raam zit te staren. Ga dat horen.

De releaseparty is op 9 november in STUK van 21u tot 23u30. Inkomprijs is 2 euro.

Tip 2: Hell or High Water in Cinema ZED

Als de banken dreigen je ranch in beslag te nemen omdat je je schulden niet meer kan afbetalen, zit er slechts één ding op: geld verdienen door banken te overvallen. Toch? Dat is alvast het idee dat de broers Tanner en Toby hebben in deze moderne western. Wanneer een paar Texasrangers hen op het spoor komen, moeten ze hun toevlucht nemen tot een roadtrip, die handig de problemen in de huidige Amerikaanse maatschappij blootlegt. De personages van de broers worden gespeeld door Star Trek-hunk Chris Pine en de immer ondergewaardeerde Ben Foster. Jeff Bridges, bekend van The Big Lebowski, speelt een van de Texasrangers, een rol waarvoor hij wel geboren leek. Als je dan ook nog eens weet dat het script van Taylor Sheridan komt, die het fantastische Sicario neerpende, kan deze film enkel een succes zijn.

Hell or High Water speelt in cinema ZED van 9 tot 15 november.

Tip 3: Lisbeth Gruwez Dances Bob Dylan

Lisbeth Gruwez vormt samen met Maarten van Cauwenberghe Voetvolk. Hij draait vinylplaten waar zij dan op danst. Al doet die beschrijving de performance oneer aan. In de minimalistische voorstelling gaat Gruwez een woordeloze dialoog aan met Van Cauwenberghe, die gedragen wordt door de muziek. Als die muziek dan nog eens van de hand komt van een Nobelprijswinnaar, weet je dat je goed zit. Het podium wordt voor twee nachten een plek waarop de avond overvloeit in de nacht, en een rasperformer verzonken is in de Bob Dylan van de jaren 60 en 70. U vraagt zich nog steeds af of deze voorstelling de moeite is? The answer, my friend, is blowin’ in the wind.

Lisbeth Gruwez Dances Bob Dylan vindt plaats op woensdag 9 en 10 november om 20u30 in de Soetezaal in STUK. Een ticket kost 14 of 10 euro.

Powered by Labrador CMS