recensie> Recensie: The Haunted Youth

Een kloppende hartslag die je in trance brengt

Op zoek naar een cocktail van intimiteit, kracht, emotie en mysterie? Weinigen slagen erin hun publiek zo te hypnotiseren als The Haunted Youth.

Gepubliceerd

Op dinsdag 12 april brengt The Haunted Youth het publiek van Het Depot met hun live optreden in een ware trance. Tegen een warme gloed die van het podium afstraalt, tekenen de bandleden zich af als donkere schaduwen. Vanaf het moment dat de eerste tonen worden aangeslagen, blijkt vooral dat zij in de spotlights thuishoren.

Vooraleer het publiek The Haunted Youth verwelkomt, neemt ander jong talent van eigen bodem het podium in: Bobbi Lu weet met haar samensmelting van eenvoudige pianoklanken en ruwe synths de juiste toon te raken. Terwijl het volk zachtjes naar binnen schuifelt, luidt zij zo de betovering in die de rest van de avond zal duren.

Intimiteit op het podium

The Haunted Youth opent meteen sterk met nieuw werk. De klanken van Broken zetten de toon van de avond: een stevige, maar zweverige combinatie van keys en gitaar die barst van emotie. Het publiek reageert goedkeurend, menig hoofden zwieren heen en weer.

De ingekeerde houding van de groep benadrukt hoe intiem en persoonlijk hun muziek is

De blauwe lichten worden ingewisseld voor warmere tinten en de toon wordt persoonlijker. Ondertussen blijft de band verrassend stil tussen de nummers in. Ze beseffen maar al te goed het belang van een ononderbroken betovering. Zingend over de demonen in zijn hoofd, keert lead-singer Joachim Lievens zich naar de andere bandleden. Hoewel They never told you it would be so lonely uit de micro klinkt, lijkt hij op het podium allesbehalve eenzaam.

De ingekeerde houding van de groep, die naar elkaar gericht staat op het podium, benadrukt hoe intiem en persoonlijk hun muziek is. Naast Lievens staat Hanne Smets aan de keys, Tom Stox aan de gitaar, Stef Castro aan de bas en Nick Caers achter de drums. Hun onderlinge dynamiek en organische samenspel slaagt erin het publiek te fascineren.

Er volgt een kwetsbare solo van Lievens. Met zijn betoverende gitaarspel en een enkele spotlight op hem gericht krijgt hij de hele zaal stil.

Knallende magie

Na een begin vol nog onbekend werk, weerklinken opeens de tonen van Teen Rebel, het debuut waarmee The Haunted Youth afgelopen jaar De Nieuwe Lichting won. Het publiek is razend enthousiast: er wordt volop meegezongen en gesprongen. De bezieling van de bandleden, die als in extase meebewegen en af en toe zelfs op de knieën gaan, werkt aanstekelijk.

Het publiek wordt gedragen door de bassen, die als een kloppende hartslag een hypnose teweegbrengen

Ook andere bekende nummers zoals Gone en Shadows kunnen rekenen op een fanatieke respons. Enkele superfans zingen luidkeels mee, anderen laten hun lichaam mee bewegen op de muziek. Het publiek wordt gedragen door de bassen, die als een kloppende hartslag een hypnose teweegbrengen.

Met hun laatste nummer, Coming Home, toont The Haunted Youth de kracht van hun eigen sound. De hele zaal zingt en danst mee alsof hun leven ervan afhangt. De betovering zou duidelijk nog wat langer mogen duren.

Een unieke sound

The Haunted Youth bewijst met een overvloed aan nieuw materiaal dat ze hun sound gevonden hebben. Het geheel van elektrische keys, gitaren en bassen, versterkt met een beklijvende zang, creëert een mysterieuze bom van emoties.

Dat dit talent van Belgische bodem al met hun debuut interesse wekte in het buitenland verbaast dan ook niet. De zweverige en pulserende trance die de bandleden live teweegbrengen, zal hen ongetwijfeld naar verdere oorden brengen.

Laat ons hopen dat ze dan toch ook hier blijven optreden, want The Haunted Youth zien in al hun intimiteit en magie voelt aan als Coming Home.

Powered by Labrador CMS