NIEUWS HIPHOP

Hiphop hoera: Leuven viert vijftigste verjaardag van hiphop

Schepenen van sport Johan Geleyns en jeugd Dirk Vansina tagden samen met breakdancer Poe One hun naam op de muur van de Stadsschouwburg.
Schepenen van sport Johan Geleyns en jeugd Dirk Vansina tagden samen met breakdancer Poe One hun naam op de muur van de Stadsschouwburg.

In het vooruitzicht van het WK Breakdance werd in Leuven de vijftigste verjaardag van hiphop gevierd met verschillende activiteiten in de Stadsschouwburg.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

30CC, Breaking Vlaanderen en Straatrijk spanden zich in om zaterdag samen met de hiphopgemeenschap de 50e verjaardag van het hiphopgenre te vieren. Daarvoor werden onder de noemer ‘Beyond The Breaks’ allerhande workshops en activiteiten georganiseerd in de stadsschouwburg. Ook waren er dance battles waarbij de winnaars met een mooie prijs gingen lopen. 

Block party

De 'officiële' verjaardag van hiphop vond namelijk een dag eerder plaats. Op 11 augustus 1973 organiseerde dj Kool Herc immers voor de eerste keer een zogenaamde block party. 'Dat is eigenlijk een feestje waarbij alle elementen van hiphop samenkomen zoals graffiti, rap, breaking (breakdance, red.)  en dj-ing', legt Jordi Dehaes uit, aanjager hiphop bij 30CC. 

De Leuvense block party kan gezien worden als de laatste aanloop naar het WK Breaking

'In de begindagen van de hiphop organiseerde de dj dan het feestje, maakte de graffiti-artiest bijvoorbeeld flyers om uit te delen en zorgde de mc (een rapper die voor de sfeer zorgt en de dj’s aankondigt, red.) voor de sfeer. De breakers en all style-dansers leefden zich vervolgens uit op de dansvloer. Nu zijn die verschillende elementen van hiphop een beetje uit elkaar gegroeid, maar op momenten als deze komen ze op een mooie manier opnieuw samen.'

Zo leefden schepen van sport Johan Geleyns en schepen van jeugd Dirk Vansina zich uit met graffiti en tagden ze samen met Poe One - een gerenommeerde breakdancer uit de VS - hun naam op de muur van de Stadsschouwburg. Naast de workshops en dance battles werd er in een panelgesprek ook gereflecteerd over de impact en de evolutie van hiphop doorheen de jaren.

Van underground naar commercieel

In vijftig jaar is het genre uitgegroeid van een volkomen underground fenomeen naar een genre dat de hitlijsten bekampt. Toch ziet Dehaes die commercialisering niet per se als een bedreiging. 'Er zijn altijd al periodes geweest dat hiphoppers eerder een commerciële of juist een old skool aanpak hanteren.'

'Ook in mijn crew heb je mensen die aan de commerciële kant zitten en aan officiële wedstrijden en grote battles meedoen', legt hij uit. 'Maar er zijn ook dansers die liever aan zogenaamde underground battles deelnemen. Iedereen heeft andere voorkeuren, en toch vormen we samen één familie.'

De winnaars van het WK Breaking stoten door naar de Olympische Spelen van Parijs

De Leuvense block party kan gezien worden als de laatste aanloop naar het WK Breaking - ook wel breakdance genoemd - dat na eerdere edities in Seoul en Parijs nu in Leuven wordt georganiseerd van 22 tot en met 24 september op het Ladeuzeplein. De winnaars stoten door naar de Olympische Spelen in Parijs, waarvoor ook Cis Backeljau, Madmax, Camine en Mighty Jim - de vier Belgische deelnemers aan het WK - hun kans wagen.

Dit artikel werd op 16 augustus 2023 geüpdatet om de namen van drie deelnemers en twee organisatoren bij te voegen. 

Powered by Labrador CMS