NIEUWS BELEUVENISSEN

Leuven verjongt stadsfestival met komst Joost Klein

Maakt u zich ook op voor Joost op de Oude Markt?

Popfenomeen Joost Klein komt op 26 juli naar Leuven voor een gratis concert op de Oude Markt tijdens Beleuvenissen. De stad lijkt al langer op zoek naar een jonger publiek voor haar evenementen: 'Dit is een bewuste strategie.'

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Dinsdag maakte Stad Leuven de eerste namen bekend voor Beleuvenissen, een gratis festival, verspreid over vijf vrijdagen in juli en augustus. De concertreeks valt onder de bredere noemer van Het Groot Verlof, waaronder ook een betalend festival en gratis filmvertoningen in open lucht.

Jong publiek 

Van de aangekondigde namen is Friezenjung Joost Klein de opvallendste. Hij zal Nederland vertegenwoordigen tijdens het aankomende Eurovisiesongfestival met de hit Europapa en zette vorig jaar nog de Lotto Arena en Pukkelpop in vuur en vlam met zijn stevige beats en poëtische grollen. 

'De Leuvenaar heeft het concept van vrijdagavondconcerten helemaal omarmd'

Bert Cornillie, Leuvens schepen van cultuur (Vooruit)

'Sinds de coronapandemie is de verjonging van Beleuvenissen een bewuste strategie', stelt Leuvens schepen van cultuur Bert Cornillie (Vooruit). 'Op de Vismarkt is er elektronische muziek, op het Hogeschoolplein krijgen jonge, experimentele artiesten een podium en in de brede programmatie is er veel ruimte voor hiphop.'

Dat was vorig jaar al merkbaar door onder andere de komst van STIKSTOF, het ensemble van Zwangere Guy en Jazz Brak. Dit jaar maakt de Oude Markt zich op voor de beats van de Rotterdamse rapper Kevin en dus ook van Joost Klein. 

Nieuwe formule 

Beleuvenissen krijgt deze zomer ook vormelijk een nieuw jasje. 'Het festival staat nu verspreid over vijf vrijdagavonden. We merkten dat de Leuvenaars en omwonenden het concept van een namiddag in de stad en vrijdagavondconcerten al lang hebben omarmd.'

'We staan voor een goede programmatie, en dat heeft een prijs'

Bert Cornillie, Leuvens schepen van cultuur (Vooruit)

Om zo veel mogelijk bezoekers aan te trekken, blijft het festival gratis. Dat grotere namen zoals Joost wat meer kosten, is voor Cornillie geen probleem. 'We staan voor een goede programmatie, en dat heeft een prijs.' 

Cornillie spreekt over een artistiek budget van een half miljoen euro voor het gehele festival. 'Maar inkomsten uit de horeca en winkels compenseren dat deels', aldus Cornillie.

Met 10cc, bekend van Dreadlock Holiday – met het iconische refrein 'I don't like cricket, I love it' – laat de organisatie een wat ouder publiek niet in de steek. Suzan & Freek zijn er ten slotte voor wie graag meezingt met een Nederlandstalige hit, maar toch wat argwaan heeft voor een doorgeslagen moshpit. 

Binnenkort maakt de stad een reeks nieuwe namen bekend. Beleuvenissen vindt plaats op iedere vrijdag van 12 juli tot 9 augustus 2024.

Powered by Labrador CMS