reportage> Een slotbeschouwing bij het IFTf

Medica vindt remedie tegen plankenkoorts

Geen Interfacultair Theaterfestival (IFTf) zonder slotavond. De grote slokop van de afgelopen editie bleek Medica, dat wist te overtuigen met een bijna volledig vrouwelijke cast.

Gepubliceerd

De Bovenste Planken van het IFTf werden als volgt uitgereikt door de vakjury:

TEASER: Historia
GRAFISCHE VORMGEVING: Katechetika
VORMGEVING: Medica
KOSTUUM: VRG+Ekonomika
MANNELIJKE BIJROL: Joris Buyens – Historia
VROUWELIJKE BIJROL: Marie-Elise Henckes – Medica
VROUWELIJKE HOOFDROL: Jade Konings – Medica
MANNELIJKE HOOFDROL: Simon Dirckx – Wina
REGIE: Katechetika (Ella Deweerdt)
STUK: Medica

De Vetoprijs, ten slotte, ging naar VRG + Ekonomika.

Plaats van afspraak voor de uitreiking van de felbegeerde ‘Bovenste Planken’ was de Stadsschouwburg, die voor de gelegenheid de deuren opende voor al wie ook maar een passerende interesse heeft in het IFTf. En zie, de parterre raakte aardig gevuld. Dat mag op zich niet verbazen - het theaterfestival zit immers in een positieve flow. De kaap van de tien deelnemende kringen is opnieuw gerond, en kwalitatief lijken de ‘outsiders’ beter voorbereid om de strijd aan te gaan met de theatertitanen, die dit jaar goede wijn serveerden, maar geen rasechte grand cru.

Met name Medica mag zich na de uitreiking door de vakjury op de borst kloppen. Hun One Flew over the Cuckoo’s Nest kaapte in totaal vier prijzen weg, waaronder de hoofdprijs voor Beste Stuk. Ook Historia, Katechetika, Wina en VRG + Ekonomika mochten het podium bestijgen om in de bloemetjes gezet te worden. Die laatste toneelkring mocht ook onze eigenste Veto-prijs in ontvangst nemen. Hulde aan de winnaars, ook via deze weg. Het zou weliswaar te simplistisch zijn om de slotbeschouwing van het hele IFTf te beperken tot een lofzang over de winnende stukken en acteurs. Daarom: een korte blik op enkele tendensen die zich bij deze editie hebben afgetekend.

Bevlogenheid

When in doubt, pick Shakespeare’. Verschillende kringen, waaronder Apolloon + Chemika en LBK + Bios, stortten zich dit jaar op het oeuvre van de bard uit Stratford-upon-Avon. De debuterende toneelkring Apolloon + Chemika beet zelfs de spits af, en deed dat met een enthousiasme dat het beste doet vermoeden voor de toekomst. Die bevlogenheid zou indicatief blijken voor het vervolg van het theaterfestival. Kringen zoals Medica en Wina zetten grote stappen voorwaarts en mogen zich plots tot de prijsbeesten van de vriendschappelijke competitie rekenen.

En zo blijf je over met een deelnemersveld waar de kwaliteit misschien meer dan ooit op eenzelfde niveau is gekomen. De grote moeilijkheid blijft echter om een stuk te kiezen dat past bij de capaciteiten van de crew. Historia charmeerde met De Kersentuin, maar vroeg met een stuk van tweeënhalf uur wel erg veel van de acteurs. Katechetika hield er het tempo strak in, maar had achteraf gezien kunnen kiezen voor een ambitieuzer script. Om de volgende stap te zetten, manen we de toneelkringen verder graag aan om niet enkel een degelijk, maar ook een experimenteel toneel te durven brengen. Op het podium wordt dit beaamd: het IFTf moet een plaats voor experiment blijven.

Hopelijk kan dat experiment volgend jaar ook rekenen op een nog groter draagvlak, met meer speellocaties en verankering in het Leuvense cultuurlandschap. Het IFTf verwelkomt volgende editie in elk geval het Janus International Theatre - een toneelkring voor internationale studenten. In de wandelgangen wordt ook al gefluisterd over een onafhankelijke toneelkring die cultklassieker The Room onder handen zou nemen. De toekomst wenkt met andere woorden. Al moet daarom nog niet te snel op de lauweren gerust worden.

Powered by Labrador CMS