artikel> Onderhond: Sky Captain and the World of Tomorrow

Sky Captain and the Movie you should watch Tomorrow!

Angelina Jolie met ooglap, Jude Law op zijn hoogtepunt in een strak pilotenpakje en Gwyneth Paltrow als een pseudo-Lois Lane. Nog niet overtuigd van onze onderhond? Lees snel verder:

Gepubliceerd

Sommige films hebben een niche-uitzicht, maar kunnen juist meer geapprecieerd wanneer je de invloeden erop kent en je dus weet waarom ze er juist zo uitzien. Zulke films glippen, ondanks hun kwaliteit, daardoor vaak onder de radar. Ik was juist over zulke films aan het nadenken toen ik in een kleine dvd-winkel Sky Captain and the World of Tomorrow vond. Ooit daarvan gehoord ? Waarschijnlijk niet, wat een enorme zonde is, want Sky Captain is een kanjer van een film met een verhaal dat geschreven is alsof het uit een ouderwetse tv-serie uit de jaren dertig of veertig komt.

De film speelt zich af in een alternatieve – technologisch meer geavanceerde – jaren veertig, waarin verschillende plekken over de hele wereld plots aangevallen worden door anachronistische machines. Denk daarbij aan moderne drones of enorme robots die auto’s onder hun voet vermorzelen. Een van deze geteisterde plaatsen is New York, waar journaliste Polly Perkins op onderzoek uitgaat om uit te vissen wat de robots willen, en ook de verdwijning probeert op te lossen van een aantal vooraanstaande wetenschappers over heel de wereld. Dat doet ze met behulp van de titulaire Sky Captain, een piloot die door internationale overheden wordt ingeroepen om hen te beschermen – met behulp van zijn hoogtechnologische vliegtuig.

Het unieke en spannende aan deze film is de atmosfeer die ze uitademt en het lekkere retrogevoel – dat bereikt wordt door het toepassen van technieken die allesbehalve retro zijn. De film heeft namelijk geen enkele praktische set. Om de atmosfeer van oorlogsfilms uit de jaren veertig na te bootsen, alsook het Duitse expressionisme van de jaren dertig, wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van green screens. Oh, en dan is de hele film ook nog eens in zo’n lekkere sepiakleur.

De film werd gemaakt als een eerbetoon aan de voorgenoemde tijdsperiode, en hun dromen van de toekomst – waardoor het bijwijlen doet denken aan The Incredibles, die voor hun steden een gelijkaardige retro-futuristische esthetiek hanteren. Dat terzijde is het gewoon puur, onversneden plezier – gemaakt in de traditie van films zoals Star Wars en Indiana Jones, met duizelingwekkende sets, tastbare spanning en een onwaarschijnlijk charismatisch hoofdpersonage. Als je dus voor een keer een actiefilm zoekt die net dat tikkeltje anders is, keer dan gewoon terug naar het gouden tijdperk van de actiehelden met Sky Captain en the World of Tomorrow.

Powered by Labrador CMS