recensie> Sfeerverslag: seizoensaftrap STUK START

STUK start in stijl

STUK START behield ondanks coronaperikelen al zijn traditionele charme. STUK speelde met klank, beeld en visuele poëzie zoals enkel STUK dat kan.

Gepubliceerd

Vanavond vindt de tweede openingsavond plaats, met zowel oude als nieuwe artiesten.

24 en 25 september baadt STUK in licht en geluid. Er worden een tiental voorstellingen gespeeld in de verschillende zalen waar het publiek bewonderend doorheen kan dwalen. De artiesten combineren beeld en geluid en brengen zo stuk voor stuk unieke voorstellingen. Het publiek stippelt zijn eigen programma uit en wordt bubbel per bubbel bekoord.

Japanse percussioniste Tsubasa Hori verstilt de hele auditoriumzaal met haar slagwerk. Haar performance start met scherpe slagen, visueel ondersteund door haar schaduw op de muur. Ze balanceert tussen Japanse taiko en hedendaags experiment. Soms pure energie, soms een en al ingetogenheid. Hori gebruikt verschillende instrumenten en bespeelt de akoestiek in de zaal om haar unieke performance improviserend tot een goed eind te brengen.

Yann Leguay en Inga Huld Hákonardóttir gaan op dezelfde manier de poëtische kant op. Man en vrouw staan op een stuk hout dat ze met voorhamers onder zichzelf uitkloppen. Inga Huld Hákonardóttir vertelt een hakkelig liefdesverhaal terwijl ze blijven rondcirkelen. Het hout vertoont beschadigingen, maar de twee blijven onverstoorbaar slaan. Een beeldende en ritmische metafoor over intimiteit en twijfel, ondersteund door fascinerende schaduwsilhouetten op de muur.

Beatmaker Le Motel en videokunstenaar Antoine De Schuyter bundelden hun talenten voor een audiovisueel spektakel. Ze dompelen het publiek onder in een surrealistisch bad van muzikale en visuele impressies. Geluid en beeld gaan hand in hand: het beeld verkruimelt als de muziek dat doet, de muziek golft als het beeld golft. De artiesten verkennen alle uithoeken van de audiovisuele kunst en maken de voorstelling tot een gevarieerde trance om het publiek in te laten wegzinken.

Vanavond vindt de tweede openingsavond plaats, met zowel oude als nieuwe artiesten.

Powered by Labrador CMS