VERSLAG INTERFACULTAIRE ROCKRALLY

The Loonies kroont zich tot winnaar van de Interfacultaire Rockrally

The Loonies deden de muren van Het Depot werkelijk trillen, en dat bleef het publiek en de vakjury bij.

The Loonies stapt in het spoor van WEBSTEK en wint de Interfacultaire Rockrally 2024. Nelson, Barbara en Charlize leverden alle drie puike prestaties, maar moesten toch het onderspit delven.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De concurrentie was van het hoogste niveau, maar The Loonies eisten verdiend de glorie op. Zij konden het publiek en de vakjury het beste bekoren, en zorgden samen met de andere deelnemers voor een schitterende editie van de Interfacultaire Rockrally.

Activistische ondertoon

De avond werd eclatant geopend door Nelson (Politika). Hoewel een organisator van VTK de band verkeerdelijk aankondigde als Barbara, toonde Nelson binnen drie tellen waar ze voor staan: zware baslijnen en brutale teksten. Duidelijk geïnspireerd door Rage Against The Machine, bracht de band een denderende set, beladen met scherpe maatschappijkritiek. 

De gitarist leverde een aantal onstuimige solo's af, waar we flitsen van Tom Morello in herkenden. Afsluiter Predator kon op het meeste respons van het publiek rekenen. Desondanks greep Nelson naast een prijs. Nelson was sterk, maar de concurrentie was sterker. 

Nelson: 'Nooit durven denken dat we het zo ver zouden schoppen'

Toch blikt Nelson namens hun bassist Sidney tevreden terug op haar optreden. 'Het was een ongelooflijk mooie ervaring. Ik had nooit durven denken dat we het zover zouden kunnen schoppen.' 

Wat Sidney vond van de andere artiesten? 'De andere finalisten speelden strak, maar ze vielen helaas niet echt onder mijn muzieksmaak. Als ik op iemand moest stemmen buiten onszelf, zou ik op Charlize stemmen.' 

De toon van de finale was gezet, en de sterke opener overtreffen zou geen eenvoudige opgave blijken. Vervolgens was het aan Barbara (Ekonomika) om zich te presenteren voor het publiek. Ontvangen door een daverend applaus, installeerde het viertal uit Zaventem zich met een eigen neon-bord op het podium. 

Barbara: 'Het optreden ging vooraf aan veel stress, maar ik vond dat het goed ging.'

Met een mix van garage- en surfrock, die volgens hen 'perfect is om een dagje op de Dijle te surfen', bliezen ze het publiek moeiteloos omver. Leadgitarist Amarin Delcon soleerde feilloos, en de speelse teksten van zanger Kobe De Cat werden luidkeels meegezongen door het publiek. Barbara wist veel indruk te maken, maar ook zij nam het mooiste beeldje van de avond niet mee naar huis. 

Barbara: 'De andere groepen waren ijzersterk'

Ook spraken we met zanger en ritmegitarist Kobe. Hij omschreef de Rock Rally als 'een geweldige ervaring. Het optreden ging vooraf aan veel stress, maar ik vond dat het goed ging. De andere groepen waren ijzersterk. Als ik op iemand zou stemmen buiten onszelf, ga ik voor The Loonies.'

Muzikale Perfectie

Na een korte pauze stond het publiek te trappelen voor de volgende naam. The Loonies uit Lommel (Diana) brachten een alternatieve, powerchord gedreven set. Hun nummers kenmerkten zich door een luid-zacht-luid motief dat deed denken aan The Pixies. Een scheurend loflied voor Harry Styles, deed al snel een moshpit losbreken. 

Barbara bracht voor de gelegenheid haar logo in neonlichten mee.

The Loonies deden de muren van Het Depot werkelijk trillen, en dat bleef het publiek en de vakjury bij. Na de set kon niemand elkaar nog horen onder het geschreeuw: 'We want more' klonk het. Hun noisy gitaren, vocal fry, en zware drums vielen die avond het meeste in de smaak, en bezorgden The Loonies dan ook de overwinning. 

The Loonies: 'Nuchter begonnen aan ons optreden, dat gebeurt niet vaak'

Voor hun overwinning werd uitgeroepen spraken we kort met Bassist Gorrit van The Loonies. 'We begonnen nuchter aan ons optreden, dat gebeurt niet vaak. (lacht) Het was een superervaring om in Het Depot te staan, veruit het leukste optreden tot nu toe. Mijn favoriete groep buiten onszelf is Barbara, zij hebben echt een toffe set gespeeld.'

Charlize (Cluster) sloot met oog op muzikale perfectie de avond af. Studente Kinesitherapie en zangeres Charlize Mols miste geen enkele noot en zette een perfecte vocale uitvoering neer. Lieze Custers – ook studente Slagwerk en drumster – bracht weergaloze fills in That's How This World Works, en een groove die de band zijn eigenheid gaf. 

Op gitaar leverde Cisse Wagemans de meest technisch bedreven solo’s van de avond, en het publiek zong luidkeels Charlizes teksten mee. Charlize was kortom een (te?) perfecte afsluiter. Ze moesten uiteindelijk buigen voor The Loonies, maar deden er zeker niet voor onder.

Charlize: 'Een zotte avond'

Toen Charlize Mols voorbij liep in de coulissen, tikten we ook haar even op de schouder. 'Ik had er super veel zin in', vertelt ze enthousiast. 'Ik heb er kei hard van genoten, het was echt een zotte avond. Ik was een grote fan van Barbara, zij waren mijn favoriete act van de andere optredens.'Powered by Labrador CMS