artikel> Internationale tradities om uit te proberen

Vier de eindejaarsfeesten écht anders: internationale tradities

Wie dacht zich te vervelen dit eindejaar, dacht te snel. De mensheid heeft legio tradities voortgebracht om de noodgedwongen ‘andere’ feestdagen van het annus horribilis 2020 écht anders te vieren.

Gepubliceerd

Twaalf Spaanse druiven

Een kopie van 2020 vermijden? Eet dan op 31 december bij elke klokslag een - best pitloze - druif. Deze Spaanse traditie zou tot een jaar vol geluk en voorspoed leiden, waarbij elke druif een maand geluk voorstelt. Volgens de Colombiaanse variant mag je zelfs per druif een wens doen. Vorig jaar namen duidelijk te weinig mensen deel aan het ritueel. Massaal in de zetel zitten met een kommetje pitloze druiven is dus de boodschap. Voor extra Spaans geluk, trek je best rood ondergoed aan.

Colombiaanse valiezen

Wie het voorbije jaar voornamelijk het reizen miste, is misschien iets met de Colombiaanse traditie. Daar maken mensen om middernacht een korte wandeling met hun valies. Gezien de avondklok moet die wandeling misschien vervroegd worden, maar eerder op de avond is het al donker genoeg om een middernachtgevoel te creëren. Deze traditie moet helpen om het aanstormende jaar te vervullen van reizen en avontuur. Ook wie de wandelingetjes rond de blok beu is, kan ze op deze manier opleuken.

Dansende Denen

Hygge. Hoewel het geen muziekgenre is, blijken de Denen hun variant voor gezelligheid wel te associëren met op ritme zwierende ledematen. Dansende Denen spotten kan op kerstdag, wanneer ze elkaars handen grijpen om al kerstliederen zingende rond de kerstboom te dansen.

Eet op 31 december bij elke klokslag een - best pitloze - druif voor twaalf maanden geluk

Het is wel te hopen dat ze het net vooraf geconsumeerde dessert binnenhouden. Zomaar een dessert is het ‘Riz à l’Amande’, of in hun woorden: ‘risalamang’, namelijk niet. Het heeft zelfs iets weg van een queeste. De rijstpudding met warme kersensaus verbergt namelijk ook een gehakte amandel. Degene die hem als eerste aantreft, wint een prijs! Een beetje spanning kan nooit kwaad.

Chinese postkoetspoets

Nog wat alcoholgel op overschot? Sprenkel het over het huis uit en verjaag middels een dweil en wat water de kwaadaardige krachten van het afgelopen jaar. Net als de Chinezen, die vlak voor de start van het nieuwe kalenderjaar met de ganse familie op die manier het huis willen zuiveren van oude en slechte energie. Laat het nieuwe jaar maar binnenkomen met deze familiale teambuilding! Opgelet: opteer voor een welriekende gel van minstens 70% om doeltreffendheid te verzekeren.

IJslandse punctualiteit

Naast een werkend vaccin is het eind 2020 vooral te hopen dat de Kerstman zijn slee heeft volgeladen met wat sneeuw. De IJslanders zullen er niet snel over klagen, die zitten bovendien met z’n allen op hetzelfde uur aan de feestdis. Stipt om achttien uur ‘s avonds luisteren alle 364.134 inwoners naar de nationale radio, die de voltallige natie Bragðgóður - ofte ‘smakelijk’ wenst. Wie zei daar iets over ‘alleen en toch samen’? Één, La Une, VTM en RTL-TVI in ieder geval niets. Om ons door de winterse coronadagen te loodsen zenden zij op 24 december, op exact hetzelfde uur als de IJslanders, een grote kerstshow uit. Oefent uw Frans en haast u die avond naar de beeldkast! Nadien een haka?

Mexicaans radijzenfestival

Wie zich tijdens de winter creatief wil bezighouden, hoeft niet in de zoveelste herneming van een ontdekkingstocht door de wereld van wol, lijm of papier-maché te zoeken. Wel integendeel, net als in Mexico zullen het dit jaar radijzen zijn die overal ter lande verschijnen.

Als de schoen met de hiel tegen de muur van het huis belandt, komt er een volledig jaar als single bij

Jaarlijks vieren de inwoners van de stad Oaxaca in de drie dagen na 23 december namelijk Noche de los Rabanos, Nacht van de Radijzen. Allerhande figuren, dieren, voorwerpen, die uitgesneden werden uit - jawel - radijzen, zijn dan het voorwerp van een sinds 1897 officieel erkend stadsfestival. Voor wie bittere gesprekken aan de kerstdis wil vermijden, kan dit een subtiele uitweg zijn.

Schoenen van Tsjechische kwaliteit

Nog geen grote plannen volgend jaar? Begrijpelijk, maar doe ke zot. In Tsjechië gooien vrouwen op kerstdag hun schoenen naar hun eigen huis. Niet om het aan diggelen te slaan, wel om te weten of ze het jaar daarop in het huwelijksbootje stappen. Het resultaat is onbetwistbaar: als de schoen met de hiel tegen de muur van het huis belandt, komt er een volledig jaar als single bij. Online-dating apps? Kwestie van preventief te handelen en familiegesprekken omtrent onbestaande relaties eind 2021 voor te zijn.

Powered by Labrador CMS