artikel> Drie studenten getuigen over hun ervaringen in Hong Kong.

'Je kan stellen dat iedere Hongkonger wel een familielid of vriend heeft die gearresteerd of in elkaar geslagen is'

Hoe gaat het er op dit moment aan toe in Hong Kong? Wij belden drie studenten op.

Gepubliceerd

E.

Chinese University of Hong Kong
1 semester (tot december)
Vlaamse

T.
Chinese university of Hong Kong
Hong Kongse

Aan welke universiteit studeer je en staan ze achter het protest?

E: Deze universiteit werd opgericht door anticommunisten. Dus ik denk dat de mensen van deze universiteit dezelfde opinie hebben over de situatie in Hong Kong.

T: Ik denk dat mijn universiteit als kernwaarde heeft dat we mensen met een verschillende mening moeten respecteren. Sommige universiteiten verzetten zich tegen het protest, maar dat zijn enkele mensen uit die school, niet de hele gemeenschap. De meeste van onze professoren en leraars steunen de studenten in deze protesten.

E: Toen ik studenten van andere universiteiten in Hong Kong sprak, hebben ze het idee dat ik naar de protestschool ga. Jij gaat naar de universiteit die deelneemt aan al de protesten. Maar ik denk inderdaad dat wij op onze campus dagelijks geconfronteerd worden met slogans en roepende mensen.

Hebben jullie zelf geprotesteerd, of kennen jullie mensen die geprotesteerd hebben?

T: Ik deed een aantal keer mee, met vrienden of met familie. Maar het verloopt zeer vreedzaam en veilig.

Hebben jullie het zelf buitensporig geweld door de ordediensten gezien, of kennen jullie iemand die ermee werd geconfronteerd?

T: De politie gebruikt vaak traangas en raken zelfs kinderen minder dan 18 jaar oud, maar ook ouderen.

E: Ik heb het niet zelf gezien. Op een keer was ik wel per ongeluk in een protestmars terecht gekomen en ik zag dat de politie fors bewapend was. Ze droegen helmen en het leek alsof ze naar de oorlog trokken.

'De politie gebruikt vaak traangas en raken zelfs kinderen minder dan 18 jaar oud, maar ook ouderen.'

Denken jullie dat de protesten nog lang zullen doorgaan?

T: Ja, want het duurt al drie maanden. 1 Oktober is het bovendien de verjaardag van de Republiek China. Dus ik denk dat mensen naar buiten zullen komen om te protesteren. Ik weet niet wat de Chinese overheid op die dag zal ondernemen.

E: Ik denk dat ze zeker iets zullen doen, maar ik weet niet of het in positieve of negatieve zin zal zijn. Ik denk dat ze een klein gebaar aan Hong Kong zullen doen, omdat er internationale pers zal zijn en het Chinese vasteland in een positief daglicht wil blijven.

T: Ik weet het niet. Ik hoop gewoon dat niemand gewond geraakt die dag.

Hoe denken jullie dat het protest aan zijn einde zal komen?

E: Het protest gaat niet over één ding. Er zijn vele issues, maar de overheid negeert de meesten. Bovendien kunnen die issues niet op één dag worden opgelost.

Het protest heeft officieel vijf eisen. Zal de regering hieraan toegeven?

T: Soms denk ik dat de overheid van Hong Kong volledig door de Chinese overheid wordt gecontroleerd. Ik weet niet wat er de komende dagen en weken zal gebeuren.

'Ik denk dat ze een klein gebaar aan Hong Kong zullen doen'

Speelt het verdrag van 1997 mee in de achterhoofden van de studenten? Het zal immers in 2047 ten einde lopen.

T: De Chinese overheid beloofde ons dat we vijftig jaar een ‘één land, twee systemen’ beleid zouden hebben. Toch breken ze nu al onze rechtsorde binnen alsook het hele principe. Ik ben angstig voor mijn toekomst in Hong Kong.

E: Door hun geschiedenis met Groot-Brittannië hebben de mensen hier een heel andere levensstijl. China is zó anders.

Hebben jullie een mening over hoe het protest het best zou kunnen worden gevoerd?

T: Ik weet het niet. We hebben al zoveel geprobeerd. We hebben al veel internationale aandacht getrokken.

E: Ik denk niet dat er een andere manier is dan hoe het nu wordt gedaan.

T: Dat is waarom er nu ook geweld wordt gebruikt. In juni kwamen er op momenten twee miljoen mensen samen, zonder effect. Daarom gebruiken we geweld tegen de autoriteiten.

E: Ik zou nog één ding willen zeggen. Toen ik in de stad was met mijn kamergenoot, zagen we een protest op 100 meter van ons. Er waren mensen die basketbal speelden alsof er niets gaande was. Het is eigenlijk zo bizar.

T: Dat betekent dat de demonstranten je geen kwaad zullen doen. Je bent hier veilig. Het protest richt zich op de overheid en de politie, niet op burgers. Het is veilig om hier te zijn.

E: Mijn kamergenoot sprak zelfs over een parallelle wereld. Eén met mensen, echt betrokken in het protest, en één met andere mensen, mensen die gewoon relaxed zijn.

Powered by Labrador CMS