AROUND THE GLOBE 20 FEBRUARI TOT 18 MAART

Professor vuurt kogel op student

Japanse wetenschappers bestuderen een mechanisme om obesitas tegen te gaan, in Bangladesh schiet een docent zijn student neer tijdens een examen en in Israël schorst de Hebrew University een Palestijnse hoogleraar.

Gepubliceerd

Japanse onderzoekers vinden mechanisme achter gewichts­toename bij veertigplussers

Een onderzoeksteam van de universiteit van Nagoya, geleid door professor Nakamura Kazuhiro, heeft de reden ontdekt van gewichtstoename en de kans op obesitas bij ouderen. 

Het team focuste zich op de melanocortine-4-receptoren in het brein van ratten. Via de experimenten ondervond het team dat de primaire cilia – dat zijn de trilharen en dus een onderdeel van de cel dat zich buiten het celmembraan bevindt  – met leeftijd korter zouden worden. Die primaire cilia regelen de stofwisseling en voedselinname.

Nakamura neemt aan dat een gelijkaardig mechanisme ook bij mensen bestaat

De ratten gevoed met calorierijk voedsel vertoonden verkorte cilia, terwijl de cilia van de met caloriearme gevoede ratten juist langer werden. Zo toont de studie aan dat naast veroudering ook een overmatige voedselinname de cilia verkort. 

Daarnaast toont Nakamura aan dat een gelijkaardig mechanisme ook bij mensen bestaat. Zo hoopt hij met dit resultaat om gewichtstoename bij volwassenen van middelbare leeftijd tegen te gaan door een nieuwe behandeling voor obesitas te ontwikkelen.

Universiteit schort docent pas twee dagen na aanval op student

Aan de Shaheed Monsur Ali Medical College in Sirajganj, in Noord-Bangladesh, heeft een hoogleraar een 23-jarige student neergeschoten. 

Tijdens een examen ontstond er een hevige discussie, waarbij professor Raihan Sharif controle verloor. Volgens The Daily Star, een Bengalese krant, zou de gsm van de student de kogel opgevangen hebben en heeft die zo zijn leven gered. Zonder zware verwon­dingen kon de student naar het ziekenhuis worden gebracht.

Tijdens het incident waren 45 studenten in het lokaal. Na het schot, bestormden ze massaal hun docent en sloten ze hem op. De politie werd gecontacteerd door medestudenten en arresteerde de professor.

De professor had al een beruchte reputatie te hebben

De professor had al een beruchte reputatie. Zo zou hij eerder gedreigd hebben met wapens bij meningsverschillen. Dat veroorzaakte zijn ontslag bij zijn voormalige baan in het Noord-Bengalese universitair ziekenhuis. Nu moet hij zowel voor poging tot moord en intimidatie als voor illegaal wapenbezit voor de rechter verschijnen.

De schietpartij leidde tot veel opstand in Bangladesh omdat de universiteit de professor pas na twee dagen schorste. Bovendien kwam de schorsing pas na protesten van de geneeskundestudenten.

Hebrew University schorst prominente Palestijnse academicus

De Hebrew University (HU) van Jeruzalem heeft de Palestijnse academicus Nadera Shalhoub-Kevorkian, professor in de rechten, geschorst nadat ze zei 'dat het tijd is om het zionisme af te schaffen.'

In een interview op maandag met het Israëlische Channel 14 zei Shalhoub-Kevorkian, dat het zionisme 'niet kan voortduren', omdat het 'crimineel' is. Daarnaast ondertekende ze in oktober een open brief waarin Israël beschuldigd werd van een genocide in Gaza en riep ze op tot een einde aan de apartheid en de voortdurende bezetting van Palestina. 

Wat 'schande bracht aan het prestigieuze instituut' beweerde de Hebrew University

De universiteit kondigde aan dat Shalhoub-Kevorkian’s aansluiting bij de petitie via de brief een stap te ver ging. Ze raadde haar aan om zelf afstand te nemen van haar positie. Shalhoub-Kevorkian bleef echter haar 'verdeeldheid zaaiende verklaringen' maken, wat 'schande bracht aan het prestigieuze instituut', beweerde HU. De schorsing van Shalhoub-Kevorkian werd online breed bekritiseerd. 

Eerder werden Palestijnse studenten in Israël die ervan verdacht werden sympathie te koesteren voor de inwoners van Gaza of kritische meningen over het Israëlisch beleid te hebben, geschorst. Dat meldde  Middle East Eye in oktober vorig jaar.     

Powered by Labrador CMS