artikel> Practica en 'boostersessies' voor eerstejaars

Campus heropent (beperkt) op 30 november

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft een kader klaar voor een heropening van de campussen op 30 november. Er zullen opnieuw practica mogelijk zijn, en 'boostersessies' voor eerstejaars.

Gepubliceerd

Het Overlegcomité besloot in oktober om over te gaan tot een volledig contactluw hoger onderwijs, met uitzondering voor enkele practica in bepaalde zorgopleidingen. Op 30 november liep de termijn voor 'code zwart' af. In samenspraak met de hogescholen en universiteiten en de Vlaamse Vereniging van Studenten heeft de Vlaamse regering nu een kader klaar om die beperkte opening te faciliteren.

Concreet zullen essentiële practica en labo-oefeningen opnieuw kunnen doorgaan zoals in code rood. Er is ook in een beperkte versoepeling voorzien voor eerstejaars: voor hen kunnen (fysieke) 'boostersessies' georganiseerd worden die hen klaarstomen voor de eerste examenreeks. De minister belooft daarnaast extra stille studieruimtes voor een beperkt aantal studenten 'die hier nood aan hebben'.

Weyts mikt op een maximale bezettingsgraad van 10% op iedere campus, al kunnen universiteiten en hogescholen daar strenger mee om springen. 'Veiligheid blijft voorop staan, maar we moeten ook onderwijs kunnen verstrekken', aldus de minister. 'Voor sommige opleidingen is dat nu eenmaal onmogelijk zonder practica. Daarnaast laten we heel beperkt ruimte voor campusactiviteiten, vooral dan voor de kwetsbare studenten en de eerstejaars.'

Powered by Labrador CMS