nieuws> Week 25 april - 8 mei

Onderwijs kort

De KU Leuven brengt studiekosten in kaart en de decaan van faculteit Wetenschappen is herverkozen: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Gepubliceerd

Decaan Wetenschappen herverkozen

Philippe Muchez is herverkozen als decaan van de faculteit Wetenschappen. Hij schaarde een grote meerderheid achter zich, zowel bij personeel als studenten.In de eerste ronde haalde hij al 74 % van de stemmen, waardoor er geen tweede ronde nodig was.

Muchez wil zijn beleid de volgende vier jaren verderzetten, meldt hij aan Veto: 'Het vele goede wordt behouden en mogelijk verder versterkt. Waar er problemen zijn en acties nodig zijn, pakken we die aan.'

Stijn Lapere, de hoogste studentenvertegenwoordiger op facultair niveau, is tevreden: 'Hij is capabel en komt goed op voor de mening van de faculteit. We kunnen altijd bij hem terecht.'

Kostenschrijven niet succesvol

Het 'Kostenschrijven Door Studenten'-project loopt spaak, zo meldt Pepijn Nollet, de voorzitter van de Studentenraad KU Leuven. Dat project probeert de volledige studiekost van opleidingen in kaart te brengen.

'Het blijkt moeilijk om studenten te vinden die zich willen inzetten', zegt Nollet. Het project is nochtans van groot belang: momenteel is er weinig transparantie over de kosten van studeren. Want naast inschrijvingsgeld en een kot, heb je om te studeren in veel gevallen ook boeken, apparatuur, een grafisch rekenmachine, een labojas of andere zaken nodig.

Afhankelijk van de gekozen studierichting, raadt de KU Leuven momenteel aan om tussen de 385 en 700 euro per academiejaar uit te trekken voor studiemateriaal.

UHasselt op zoek naar duurzaamheid

De UHasselt is toegetreden tot een Europees netwerk van acht universiteiten dat gericht is op duurzame consumptie en productie. De acht leden van EURECA-PRO, het netwerk waar de UHasselt deel van uitmaakt, zijn verspreid over zeven Europese landen.

Er bestaan al 41 netwerken binnen de Europese Unie met als doel kennis te vergaren en onderwijs te vernieuwen. Ze kwamen er op initiatief van de Franse president Macron, gevolgd door goede wil van de Europese Commissie met de bedoeling om een virtuele Europese universiteit te creëren. De KU Leuven is zo deel van het netwerk UNA Europa, een alliantie tussen acht gelijkgezinde universiteiten.

Powered by Labrador CMS