artikel> Opvolger van Koenraad Debackere is broer van vicerector

Wim Desmet nieuwe algemeen beheerder van KU Leuven

De Inrichtende Overheid van de KU Leuven verkoos zopas een nieuwe algemeen beheerder. Wim Desmet is hoogleraar Werktuigkunde en broer van Kulak-vicerector Piet Desmet.

Gepubliceerd

De algemeen beheerder staat in voor het administratieve en financiële beleid van de universiteit. Als vastbenoemd en autonoom personeelslid is hij niet afhankelijk van electorale cycli. De algemeen beheerder is vaak een figuur met aanzienlijke macht binnen de universitaire organisatie. Wim Desmet volgt Koenraad Debackere op, die na 15 jaar dienst voorzitter wordt bij KBC. Debackere blijft zoals verwacht een rol spelen binnen Leuven Research and Development (LRD).

Marianne Thyssen, voorzitter van de Raad van Bestuur, die de algemeen beheerder voordraagt, spreekt van een 'breed gedragen benoeming'. Desmet zelf reageert dankbaar op zijn benoeming: 'Als werktuigkundig ingenieur ken ik het belang van smering voor een systeem. We zullen alles in het werk stellen om de organisatie in alle facetten gesmeerd te laten functioneren.'

Opvallende keuze

Desmets benoeming is vanwege familiale banden opvallend te noemen. De nieuwe algemeen beheerder is de broer van de huidige vicerector Kulak Piet Desmet, hetgeen ook opgemerkt werd in de kiesprocedure. De benoeming van Desmet gebeurde wel op voordracht van de externe bestuurders in de Raad van Bestuur van de KU Leuven; de rector en Academische Raad leveren slechts een advies.

Powered by Labrador CMS