splinter> Splinter

Blijkbaar zijn dierentuinen essentieel, maar is perspectief voor studenten dat niet

Zopas kondigde het Overlegcomité nieuwe maatregels aan in de strijd tegen het coronavirus. De kotbubbel, die al weken op tafel ligt, haalde het lijstje versoepelingen niet.

Gepubliceerd

Geruchten van een kotbubbel hangen al enkele weken in de lucht. Midden januari dropte onderwijsminister Weyts het concept voor het eerst in een persbericht over de verlenging van de krokusvakantie. Dagen later verklaarde Weyts' Franstalige tegenhanger Valérie Glatigny dat er een plan op tafel lag voor een kotbubbel tot wel zes studenten.

Op zich geen onzinnig voorstel, zo leek. In België kan je momenteel maar één bubbel hebben: je gezin. Het lijkt logisch dat dat voor heel wat verschillende familievormen problemen kan opleveren. Je kan je daarnaast ook vragen stellen naar individuele vrijheid toe; als je dan toch een bubbel mag vormen, waarom dan niet meteen een met je vrienden op kot? Wie alsnog wil terugkeren naar zijn of haar gezin gaat een week in quarantaine. Simple as that.

Het virus maakt allicht geen onderscheid tussen een bubbel van studenten en een van familieleden, ook om die reden kon het idee naar verluidt ook de virologen overtuigen. Wat de virologen niet bepaald kon overtuigen was de heropening van kappers en dierenparken. Toch is dat de uitkomst van het Overlegcomité van vanavond. De kotbubbel, daarentegen, werd doorprikt.

Jammer, reageert Marc van Ranst aan HLN. Volgens de viroloog en KU Leuven professor stonden de meeste experts wel achter het idee. 'Dat had hoop gegeven, maar je kan niet alles tegelijk doen. Kiezen is verliezen.' Een waarheid als een koe, alleen is het toch spijtig dat alweer niet voor ons gekozen wordt.

Het is goed dat kappers en dierentuinen ademruimte krijgen. Beide zijn belangrijk, maar daarom nog niet essentieel. De voorbije weken werd duidelijk hoe moeilijk veel medestudenten het momenteel hebben. Dat zijn straffe verhalen waarvan ieders maag omdraaide. De kotbubbel is misschien niet zaligmakend, maar zou symbolisch wel veel betekenen. Essentieel zijn, zowaar.

Dat de regering een advies van de virologen afslaat is uiteindelijk geen nieuws, dat studenten onderaan de ladder staan misschien ook niet. De conclusie van een avond speculatie, extra journaals en gepalaver onder politici oogt dan ook helder: blijkbaar zijn kappers en dierentuinen essentieel, maar is perspectief voor studenten dat niet.

Powered by Labrador CMS