editoriaal> Editoriaal

Jij drinkt, ik drink, iedereen drinkt

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs raadt aan niet meer te drinken dan tien alcoholconsumpties per week. Verontrustend genoeg overschrijdt bijna 50 procent van de studenten die norm.

Gepubliceerd

Lien De Proost en Daphne de Roo zijn redacteur Sociaal en redactiesecretaris. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.

Neem hierbij in acht dat de roots van een alcoholverslaving vaak liggen in de studententijd, en het wordt snel duidelijk dat we onszelf voor deze cijfers niet echt een schouderklopje kunnen geven.

Drinken doen we altijd en overal. We zeggen ‘schol!’ op een jarige, op een overwinning, en negatieve ervaringen proberen we achter te laten op de bodem van het glas. De sociale aanvaarding die alcohol dezer dagen geniet, is nochtans volledig onterecht. Zowel op korte als op lange termijn zijn er gevolgen aan te verbinden die we liever vermijden: gepauzeerde of niet afgewerkte studies, het hypothekeren van de eigen gezondheid en veiligheid, en het risico op een permanente alcoholverslaving.

Paternalisme ten spijt, wil deze Veto hier even bij stilstaan. De ochtendwandelingen in Leuven die getekend worden door gebroken glas op de grond en dronken studenten langs de kant, moeten anders kunnen. Zonder te pleiten voor elke maand Tournée Minérale, pleiten we wel voor ‘Tournée een beetje minder extreem’, of zoals LOKO het verwoordt: ‘slim drinken’. Extra bewustzijn over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik is blijkbaar nog steeds nodig.

Gemiddeld twee personen worden elke nacht naar Gasthuisberg afgevoerd. De Leuvense politie komt per nacht meer dan 50 keer tussen, en voelt de nood voor een extra patrouille op de Oude Markt. Niet alleen deze cijfers getuigen van de ernst van het probleem in Leuven. Door de Tiensestraat wandelen op het moment dat er een dagdisco aan de gang is en eens goed rondkijken, geeft hetzelfde beeld.

Laat Leuven dan de stad van de Stella zijn, we moeten ons bewust worden van wat de juiste maat is. Tien consumpties per week is een norm die we eigenlijk allemaal zouden moeten respecteren, niet slechts 50 procent van ons. Dus wanneer je de volgende keer op een dagdisco staat met drie Stella’s in je hand, weet wat de gevolgen zijn. Eentje is eigenlijk ook genoeg.

Powered by Labrador CMS