editoriaal> Editoriaal

Kleingeestig universiteitspersoneel

Onze Gentse collega's van Schamper maakten iets vreemds mee: ze kregen kritiek van UGent-personeel voor een digitale advertentie van de KU Leuven. Daarop liet de KU Leuven de advertentie verwijderen.

Gepubliceerd

Het was niet de eerste keer: de UAntwerpen schoot eerder ook al advertenties af in dwars. Als 'ons' studentenblad niets te maken mag hebben met 'de ander', is er iets ferm doorgeschoten. Schamper argumenteerde overtuigend: de advertentie is relevant voor studenten. Op die manier kom je misschien terecht bij die ene (master-na-)master die je anders niet had ontdekt.

Wat dat groepje kritische Twitterproffen probeerde, was studenten verhinderen om te genieten van de unieke Vlaamse situatie: een andere studentenstad die maar een uur of twee met de trein verwijderd is – iets waar andere regio's enkel van kunnen dromen. Nee, zeggen zij: je start hier, je eindigt hier.

Waar is die vijandelijke beeldvorming ontstaan, als universiteitspersoneel zo ver durft te gaan? De KU Leuven heeft alvast zelf boter op het hoofd – het ellebogenwerk begin jaren 2000 bij de associatievorming heeft wonden geslagen tot vandaag. En de onhoffelijke communicatie van de vorige rector hielp niet.

Het nare gevolg is evenwel dat de KU Leuven – ook onder een nieuwe rector – weinig goeds meer kan doen. De verhuis van de Antwerpse KU Leuven-campus dichter in de studentenbuurt zou een neutrale operatie moeten zijn – zelfs een positieve voor studenten. UAntwerpen-rector Herman Van Goethem ziet het als een halve oorlogsverklaring – alsof Antwerpen te klein is voor twee universiteiten.

Wie er ook heeft gewonnen bij de verwijdering van de Schamper-advertentie of de laatste rectorenrel, het was alvast niet de student. In hun kleingeestige ruzietjes, verliest het universiteitspersoneel focus op wat echt van belang is. En dat voor zulke slimme mensen.

Powered by Labrador CMS