editoriaal> Editoriaal

Opinie: Durf te spreken

‘Er zijn geen herbergzame meningsverschillen meer. Wie anders denkt is dom, wereldvreemd of moreel verwerpelijk.’

Gepubliceerd

Of: ‘Durf te spreken. Zegt iemand: u hebt gelijk, maar dit is niet het juiste moment? Dan is het raak.’

Onze rector Rik Torfs oreert op Twitter graag over open debat, vrije meningsuiting en kritisch denken. Als professioneel provocateur wijst hij ons op de essentie van de universiteit: ‘een lichtbaken voor de samenleving’, ‘een broedplaats van ideeën, een haven van cultuur’ (zoals door de rector zelf aangegeven tijdens de vorige rectorverkiezingen).

Net daarom is het jammer dat voorlopig niemand de handschoen opneemt tegen de zittende rector. Hoewel nog vroeg (de verkiezingen vallen in mei), mogen eventuele tegenkandidaten zich stilaan beginnen te melden. Er moet toch tijd over zijn om ten gronde te debatteren, niet?

Dit is geen stelling pro of contra Torfs. Wel een oproep om, naar aanleiding van de verkiezing van de volgende rector, het debat over waar deze universiteit naartoe moet gaan, te openen. Eén of meerdere tegenkandidaten zwengelen dat debat aan, wat de universiteit en al haar leden ten goede komt. Daarom, potentiële rectorkandidaat, kom naar voren! Stel u publiekelijk kandidaat! Torfs zal graag het debat aangaan, de universiteit zal aandachtig luisteren.

Als Rik Torfs de enige kandidaat is, volgt hij zichzelf op met zijn beide handen op de rug gebonden. Als dat gepaard gaat met een non-debat, geen openlijke kritiek en dus geen fundamentele discussie over de universiteit, is dat bijzonder jammer. Ondanks de ‘vrijhaven’ die ze wil zijn, uiten veel leden van deze academische gemeenschap kritiek liever binnensmonds of off-the-record, zoals dat heet. Is het angst? Of een gebrek aan een debatcultuur?

‘Ik vind ook dat er meer over de universiteit gediscussieerd zou moeten worden, niet enkel bij rectorverkiezingen’, verklaarde de rector zo’n vier jaar geleden. Wij ook.

Hoofdredacteur. Het editoriaal bevat een mening die gedragen wordt door de redactie.

Powered by Labrador CMS