splinter> Waarom een wereld die om zeep is moet aanzetten tot actie

Splinter: Pessimist, verander de wereld!

Normaal gezien zou hier een andere Splinter staan. Iets dat ik schreef op mijn computer, na veel nadenken. Een redelijk lange tekst, geschreven met veel cynisme en wanhoop.

Gepubliceerd

De 'Splinter' vertegenwoordigt de mening van de auteur. Deze mening wordt niet gedragen door de redactie. 

Je weet wel, zo van de klokkenluidersoort met mooie woorden en zinnen, iets over hoe chaotisch en miserabel onze wereld is geworden. Het soort dat jij – ja, jij, de geachte lezer – al te graag repost op je Facebook-pagina of op Twitter om je bijdrage te leveren aan de wereld. En het was al bijna ingestuurd. Tot ik er nog een keer over nadacht en dit stuk schreef.

Ik bedoel… het is makkelijk om te zeggen dat de wereld naar de verdoemenis gaat en het te laat is om hem nog te redden. Het is ook makkelijk om daar blind en stom in te geloven, zonder aandacht voor nuances en kleinigheden. Ikzelf heb een depressieve wereldvisie. Die uitdrukken is makkelijk. Het is makkelijk om zwarte gal neer te gieten op papier, om te spreken over het einde van de wereld, over hoe apathisch en decadent we allemaal zijn en hoe paranoïde we allemaal moeten worden. Dat is makkelijk, daarom doet iedereen het. Waarom anders verschijnt dat constant op onze Facebook-feed, waarom anders lopen er zoveel 'woke' kerels rond die ons daarvoor willen waarschuwen?

Ik vraag niet om zo niet te denken, want dan zou ik hypocriet zijn. Wat mij betreft mag je blijven geloven dat het systeem kapot is en dat we allemaal aan het afdalen zijn naar een verschrikkelijke nachtmerrie. Kijkend naar Facebook zie je een mars voor een goed doel en zeg je: ‘Waarom zou ik daar naartoe gaan? Het heeft toch geen zin'. En dan ga je gewoon iets drinken met je vrienden, terwijl je lacht met Comac en NSV en hoe nutteloos hun bezigheden zijn. Want ja, wie heeft nood aan verandering met zo’n geweldige status quo?

Dus, ik vraag het meest simpele – doe je deel voor de wereld. Lach niet met verandering, maar verander iets. Het kan misschien lijken dat dit onmogelijk is, dat het systeem al zo roestig en oud is dat het onveranderlijk is geworden, maar dan moet je het breken en opnieuw starten. Die macht ligt bij jou. Vind je dat de wereld ‘naar de shit’ gaat en we daar niets aan doen? Doe dan zelf iets. En de anderen? Die andere mensen die, volgens jou, ‘niets doen’? Die zullen volgen, want het enige wat mensen nodig hebben om verandering te verwezenlijken, is een held, de held die in ons allemaal zit. Als we allemaal voor een keer iets samen kunnen doen, zal er verandering komen. Het is makkelijk om te praten over wanhoop en dan niets te doen, omdat je gelooft dat niets gedaan kan worden. Dat is makkelijk, maar ik vraag niet om makkelijk.

Het zal moeilijker zijn om je omgeving te veranderen, om iets te doen en er niet depressief naar te blijven kijken. Maar dat is wat er moet gebeuren, stapje bij stapje, beetje bij beetje. Jij bent diegene die dat kan doen. Die de wereld kan veranderen en de toekomst kan scheppen waar jij van droomt. De toekomst die goed zal zijn voor onze planeet en onze kinderen. Een toekomst zonder racisme, klassenhaat en seksisme. Want het kwade overwint enkel als de goede mensen niets doen.

Powered by Labrador CMS