NIEUWS LEUVEN

Jeugddienst stad Leuven lijkt eigen regels te overtreden na PVDA-bijeen­komst op neutraal terrein

PVDA hield een bijeenkomst in de neutrale gebouwen van de jeugddienst van de stad.

Een verkiezingsbijeenkomst van de PVDA afgelopen maandag vond plaats op neutraal terrein van de stad Leuven. Omdat het evenement van politieke aard was had het daar waarschijnlijk niet mogen plaatsvinden. De jeugddienst van de stad onderzoekt de kwestie.

Gepubliceerd

Vorige maandag organiseerde de Partij van de Arbeid van België (PVDA) een bijeenkomst in het teken van de verkiezingen: PVDA on tour. Studenten hadden er de kans om de jonge kandidaten op de lijst van de partij te ontmoeten in aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. 

De bijeenkomst vond plaats in Vleugel F, een van de gebouwen van Mijnleuven. Mijnleuven is een jongerenwerking onder de vleugel van de Leuvense jeugddienst. 

Voorwaarden

Daar knelt het schoentje. Mijnleuven verhuurt haar lokalen aan strikte voorwaarden, ook in het geval van Vleugel F. Die voorwaarden zijn terug vinden in het verhuurreglement.

Aan de eerste voorwaarde: 'Alle activiteiten moeten kleuters, kinderen, jongeren of hun begeleiders als doelgroep hebben' – voldeed de bijeenkomst van de PVDA wel: de partij mikte op studenten die met de 'jongerenkandidaten' van de partij in contact wilden komen. 

Maar het evenement voldeed niet aan een tweede voorwaarde – 'Activiteiten waarbij sprake is van privéwinstbejag en politieke of religieuze aard kunnen principieel niet', staat immers te lezen in het reglement. Een uitzondering geldt voor een 'besloten vergadering van de politieke jeugdverenigingen erkend door de jeugdraad.' Dat was hier niet het geval.

Politieke bijeenkomst 

Dat het evenement van politieke aard was, spreekt voor zich. Enkel kandidaten van de PVDA waren uitgenodigd als sprekers. Zo tekenden boegbeeld Jos D'haese en Leuvens gemeenteraadslid Line De Witte present. 

De bijeenkomst van PVDA en Comac was niet in besloten kring.

Zij zijn, respectievelijk in de provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant, lijsttrekker voor de partij tijdens de Vlaamse verkiezingen. De bijeenkomst stond in teken van hun 'voorstellen over openbaar vervoer, eerlijke belastingen, wonen, koopkracht en véél meer.'

Daarnaast ging het niet om een besloten vergadering. Comac – de Vlaamse jongerenorganisatie van de partij – huurde het gebouw, maar zocht naar deelnemers buiten de eigen werking via flyers en een socialemediacampagne. Volgens het Instagramaccount van Comac Leuven kwamen 120 mensen opdagen.

Gaf de jeugddienst dan onterecht toestemming voor het organiseren van het evenement? Dat lijkt, op basis van het huurreglement, het geval. De jeugddienst van de stad is op de hoogte en onderzoekt het verder, laat ze weten aan Veto.

Powered by Labrador CMS