nieuws> 'Na vier jaar had de universiteit door: ze menen het echt'

KU Leuven stopt financiering diversiteitsplatform

De KU Leuven beëindigt na vier jaar de financiering van diversiteitsplatform UNDIVIDED. 'Het voelt niet zo juist allemaal.'

Gepubliceerd

Een eerdere versie van het stuk vermeldde dat vicerector Diversiteits- en Studentenbeleid Hilde Feys weigerde te reageren aan Veto. Dit betreft een misverstand, de vicerector was niet gecontacteerd.

Diversiteitsplatform UNDIVIDED for KU Leuven verandert officieel naar UNDIVIDED, zo heeft de organisatie op woensdag bekend gemaakt. Halverwege september kreeg de organisatie te horen dat er geen geld meer voor hen is. Sels' ploeg wil in de nieuwe termijn de financiering herinvesteren in een breder diversiteitsplatform.

UNDIVIDED noemde het echter 'vage budgettaire redenen'. 'Ze reageerden al een paar maanden twijfelachtig, dus zo'n verrassing was het niet', zo vertelt Lou Goossens, kernvrijwilliger bij UNDIVIDED.

Acht maanden later

Het platform had de garantie op financiering voor de duur van Sels eerste beleidstermijn. Begin 2021 kreeg het platform de vraag om hun verwezenlijkingen en concrete ambities op papier te zetten. UNDIVIDED zegt dat het daar nooit antwoord op kreeg. 'Het voelt niet zo juist allemaal', aldus Goossens.

De organisatie wil verdergaan als vrije vereniging bij LOKO

UNDIVIDED kreeg de voorbije vier jaar algemene werkingsmiddelen en geld voor drie jobstudenten, elks acht uur per week. Na het nieuws in september heeft UNDIVIDED haar werking moeten herdenken, met de rebranding van woensdag als gevolg. 'Het is nog steeds een beetje zoeken', zegt Goossens.

De organisatie wil verdergaan als vzw en vrije vereniging bij LOKO en heeft de procedure daarvoor lopen. UNDIVIDED zou daarmee in het rijtje komen van andere verenigingen zoals jongerenpartijen of studentenorkesten.

Opening academiejaar

UNDIVIDED for KU Leuven werd in 2017 gesticht en maakte op 14 februari 2018 haar doorstart. Intersectionaliteit staat centraal in hun werk, met de focus op gender binnen de academische wereld, LGBTQ+-studenten en dekolonisering. Vorig jaar bracht UNDIVIDED hun #DecolonizeKULeuven-manifest uit.

'We hinken achterop'

Luc Sels bij lancering UNDIVIDED for KU Leuven in 2018

'Ik denk dat ze niet tevreden waren van ons', stelt Goossens. 'Aan het begin dachten ze: dit is goede PR. Na vier jaar had de universiteit door: ze menen het echt. Dat is het gevoel dat we hebben.'

De aankondiging dat UNDIVIDED haar subsidies verliest komt opmerkelijk een paar weken na de opening van het academiejaar, waar rector Luc Sels beweerde dat een doorwerking van de woke-beweging de academische vrijheid bedreigt. UNDIVIDED reageerde daar toen op in Veto.

UNDIVIDED legde die link ook expliciet in een Engelstalige blogpost op hun website. Luc Sels' 'opposition to this "woke" culture sounds eerily similar to the message we heard repeatedly over the years of us being too radical, unprofessional and that we are just acting on trends', zo schrijft de groep. 'These accusations are rooted in privilege and fear of institutional change. Advocating and fighting for the safety and livelihoods of racialised students, LGBTQ+ students and students with disabilities are not trends.'

Breder platform

'We hinken achterop', zo liet Sels bij de lancering van UNDIVIDED for KU Leuven in 2018 nog optekenen. 'Ik hoop dat ze dus werkelijk een kritische stem kunnen zijn.'

UNDIVIDED kondigt in de blogpost eveneens aan dat ze hun expertise nog willen delen met de KU Leuven en bereid zijn om samen te werken aan projecten met de universiteit. Omdat UNDIVIDED zo laat pas achter de beslissing van de universiteit kwam, mogen ze nog bepaalde onkosten binnenbrengen, zo meldt Goossens.

De KU Leuven reageerde later woensdagavond met een statement. UNDIVIDED's onafhankelijke positie als onderdeel van de KU Leuven 'zorgde soms voor verwarring waardoor onderlinge verwachtingen niet altijd op elkaar afgestemd waren'. De betaling van de jobstudenten voor UNDIVIDED werd daarom stopgezet, 'met het oog op herinvestering in een breder platform voor studentenparticipatie en inclusie'.

UNDIVIDED zou in overleg met de dienst Diversiteitsbeleid hebben beslist om volledig onafhankelijk te worden. 'De KU Leuven wil blijven inzetten op thema’s die ook UNDIVIDED aanraakt, hoe gevoelig ze ook zijn. We blijven hen de hand reiken en geloven dat we als gelijkwaardige partners kunnen samenwerken.'

Dit artikel werd op 13 oktober geüpdatet om KU Leuvens statement te verwerken. Op 14 oktober werd toegevoegd dat het een misverstand betrof dat Hilde Feys gecontacteerd is door Veto.

Powered by Labrador CMS