artikel> Acco-mandatarissen uiten zorgen over digitale leerplatform

LOKO ijvert voor lage, uniforme prijs voor Sofia

Veto berichtte eerder dat studenten en universiteit Sofia, het online leerplatform van Acco, goedkoper willen. LOKO pleit nu voor een lagere, uniforme prijs.

Lees de vorige artikels over Sofia hier en hier.

Vorig jaar lanceerde studentencoöperatieve Acco een nieuw blended e-learning platform, Sofia. Het online onderwijsplatform stelt studenten in staat te leren aan de hand van audiovisueel leermateriaal en interactieve oefeningen. Via learning analytics kan zo ook leerprogressie in kaart gebracht worden.

LOKO, de Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie, schaart zich nu concreet achter de bezwaren van onder meer Medicapreses Finn Segers en vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink. Joost Vermote, lid van de Raad van Bestuur van Acco voor LOKO, licht toe: “Wij, studenten, hebben een maand geleden het kernbestuur van Acco samengeroepen en hebben aan het management gevraagd te onderzoeken hoe we het prijsbeleid kunnen veranderen.”

LOKO hoopt dat Acco een uniforme prijs wil hanteren voor de cursussen die worden aangeboden via Sofia. “Op de Algemene Vergadering (AV) van LOKO hebben we toestemming gevraagd aan de studentenvertegenwoordigers dat Acco een uniforme prijs hanteert voor Sofia," vertelt Vermote. "De AV heeft dat goedgekeurd en wij zullen nu binnen de raad van bestuur ijveren voor een uniforme prijs van 10,50 euro per cursus. Dit zou dan de basisprijs vormen, waar de aandeelhouders bovenop nog de gebruikelijke kortingen krijgen. Weliswaar moet dit nog op de Raad van Bestuur verschijnen en goedgekeurd worden."

"Wij ijveren voor een uniforme prijs van €10,5"

Joost Vermote, lid Raad van Bestuur Acco

Momenteel betaal je voor een Digital Only-module (Sofia zonder cursus of handboek) 25 euro. Vooral de Sofiaprijs in combinatie met een cursus (9,5 euro) of handboek (12 euro) vindt LOKO “onevenredig hoog.”

“De basisgedachte van Acco is dat het beste materiaal wordt geleverd voor de laagst mogelijke prijs,” gaat Vermote verder. "Het blijft de taak van LOKO om in de toekomst actief op zoek te gaan naar mogelijkheden om Sofia goedkoper te maken.”

"Op termijn moeten we kijken of de prijs nog naar omlaag kan," stelt Vermote. "Acco moet natuurlijk blijven investeren in de meerwaarde van Sofia. Als er echter echt winst gemaakt wordt naast die investeringen, moeten we blijven pleiten voor een lagere prijs.”

"De uniforme prijs komt tegemoet aan wat wij hebben aangeklaagd"

Finn Segers, preses Medica

Finn Segers, preses van Medica, reageert positief. “Een uniforme prijs van 10,5 euro komt tegemoet aan wat wij hebben aangeklaagd: de prijs als een groot struikelblok.” Gemiddeld genomen betekent de uniforme prijs namelijk een serieuze prijsdrukking. “Daarnaast is het grote verschil met de Digital Only er uit,” vervolgt Segers, “en dat was belangrijk.”

Het voorstel tot een uniforme prijs wordt bij Acco-CEO Franck Libeer goed onthaald. Libeer wilde echter niet reageren op de modaliteiten van de uniforme prijs. Die beslissing moet namelijk worden genomen door de Raad van Bestuur in juni. De algemeen directeur wil dus niet op de zaken vooruit lopen.

LOKO wil niet alleen dat de prijs van Sofia gecontroleerd blijft, maar ook dat de meerwaarde van het leerplatform duidelijk blijft. “Als binnen een aantal jaar blijkt dat Sofia die toegevoegde waarde niet biedt, moet Acco de hand in eigen boezem steken,” vindt Vermote. “Sofia mag niet dienen als een veredelde slideshow. Wij moeten als LOKO waakhond spelen en de meerwaarde van Sofia opvolgen," besluit collega-vertegenwoordiger Bram Van Baelen.

Powered by Labrador CMS