artikel> Van Louisville naar Ridouanigrad

Mohamed Ridouani: wie is Tobbacks politieke zoon?

Bij gebrek aan tegenstanders, staat Mohamed Ridouani in pole position als lijsttrekker voor sp.a in 2018. De weg naar het burgemeesterschap van Leuven ligt open.

Mohamed Ridouani is een geboren en getogen Leuvenaar van Marokkaanse origine. Sinds 2007 zetelt hij in de Leuvense gemeenteraad als schepen van Onderwijs, Personeelszaken, Leefmilieu en Diversiteit. Na de verkiezingen van 2012, ruilde hij diversiteit in voor economie en vastgoed. De rest van zijn takenpakket bleef behouden. Een absolute superportefeuille dus voor de 36-jarige politicus.

Volgens burgemeester Louis Tobback is Ridouani in elk geval een geduchte kandidaat voor het lijsttrekkerschap in 2018. “Ik heb Ridouani opzettelijk veel bevoegdheden gegeven,” verklaarde de burgemeester een tijdje geleden inKnack, “Als hij die tot een goed einde brengt, dan is hij écht een hele grote.”

Ridouani wordt gezien als hét kopstuk van een jonge, Leuvense generatie socialisten.

Bovendien loopt de Leuvense schepen aardig in the picture in de Leuvense stadspolitiek. Pronkproject op zijn palmares is Leuven Klimaat Neutraal 2030, het actieplan waarmee de stad als eerste in Vlaanderen klimaatneutraal wil worden. Daarnaast schreef hij recent ook zijn naam onder Leuven Mindgate, een prestigeproject dat Leuven als innovatieve stad op de kaart wil zetten.

Ridouani wordt gezien als hét kopstuk van de jonge, Leuvense generatie socialisten, waar schepen Bieke Verlinden en fractieleider Mich De Winter ook toe behoren.

Nationaal profiel

Het lijkt wel picture perfect. Staat zijn lijsttrekkerschap dan zo goed als vast? Ridouani’s belangrijkste zwakte is ongetwijfeld zijn relatieve onbekendheid buiten Leuven.

“Mohamed is al een tijdje bezig, maar is op nationaal vlak inderdaad nog relatief nieuw,” merkt ook Hendrik Delagrange, voorzitter van sp.a Leuven, op. “Al is het wel zo dat Ridouani door sp.a-voorzitter John Crombez onlangs als een van de negen kopstukken van de verjongingsoperatie binnen de partij werd gelanceerd.”

Ridouani zou in elk geval de eerste allochtone burgemeester van Leuven worden.

De schepen is zelf alvast enthousiast: “Het is heel fijn om nu ook nationaal erkend te worden en mee een gezicht te zijn van de partij.”

Want die nationale profilering is met zicht op Ridouani’s nakende lijsttrekkerschap alvast broodnodig. Een nationaal boegbeeld zoals Louis Tobback, kan je niet zomaar passeren. "Het is belangrijk dat onze Leuvense afdeling vertegenwoordigd is in Brussel,” beseft de schepen zelf.

Zal dat genoeg zijn om Louisville om te buigen tot Ridouanigrad? Waarschijnlijk wel, want de schepen heeft momenteel geen serieuze tegenkandidaat (zie voorpagina, red.). Ridouani zou in elk geval de eerste allochtone burgemeester van Leuven worden. En laat dat diversiteitsverhaal nu net een van de belangrijkste stokpaardjes van de sp.a zijn.

Tobback’s opvolging lijkt in kannen en kruiken, maar Ridouani is officieel nog steeds geen kandidaat. “Ik doe mijn schepenambt enorm graag, maar of ik nu die volgende stap wil zetten naar het lijsttrekkerschap, daar zal ik mij de komende weken over uitspreken,” vertelt Ridouani, “Het doet natuurlijk deugd te horen dat ze mij naar voren schuiven, maar ik moet alles eerst zelf nog even op een rijtje zetten.”

Met dat laatste bewijst Ridouani in ieder geval dat hij tot een echte politicus is uitgegroeid. Er lijkt geen enkele twijfel over zijn kandidaatstelling te bestaan. De echte vraag is uiteraard niet of hij zich kandidaat stelt, de vraag is wie hem nog van het lijsttrekkerschap zal houden.

Powered by Labrador CMS