NIEUWS MARTIN SELLNER

Rechter beveelt KU Leuven om omstreden NSV-lezing te laten doorgaan

Een rechter heeft de KU Leuven vandaag in een kortgeding bevolen om de lezing van NSV! door de extreemrechtste Martin Sellner toch te laten doorgaan. De lezing werd eerder verboden door de universiteit.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De lezing van de Oostenrijkse Martin Sellner staat gepland op 19 april in de gebouwen van de KU Leuven en wordt georganiseerd door de nationalistische studentenvereniging NSV! Leuven. De universiteit besliste twee weken geleden in samenspraak met de stad Leuven om die niet te laten doorgaan om veiligheidsredenen.

Die beslissing werd vandaag door een rechter in kortgeding ongedaan gemaakt en deze beval de universiteit om de lezing toch te laten doorgaan zoals gepland. Dat vernam Veto en is intussen bevestigd aan de redactie door de woordvoerder van de KU Leuven Sigrid Somers: 'We zullen de uitspraak van de rechtbank respecteren.'

Veiligheid

Gaëtan Claeys, voorzitter van NSV!, is tevreden: 'We zijn blij dat de rechtbank ons gelijk heeft gegeven, voor ons is dit een overwinning van het vrije woord.'

In zijn jeugd zou Martin Sellner deel hebben uitgemaakt van de Oostenrijkse neonazi-beweging

Politie Leuven laat aan Veto via hun perswoordvoerder weten op de hoogte te zijn. 'We zullen waakzaam zijn en een oogje in het zeil houden.' Claeys geeft aan dat NSV! een externe bewakingsfirma heeft ingehuurd om de veiligheid te garanderen. 'Nog voor de KU Leuven onze lezing verbood, kregen we van de politie te horen dat het in orde was voor hen', deelt Claeys.

Controverse

Sellner is al langer voorwerp van controverse. Zo werd hij in 2018 al eens opgepakt op een Britse luchthaven en het land uitgezet. Na de extreemrechtste aanslagen in Christchurch op twee moskeeën in 2019, bleek dat de dader een donatie had overgemaakt aan Sellner. Sellner had ook contact gehad met de terrorist in kwestie.

Wegens zijn extreme uitspraken en controversiële acties kampte Sellner de voorbije jaren met verschillende rechtszaken die tegen hem werden aangespannen. Hij groeide echter ook uit tot de zogenaamde 'posterboy' van nieuwrechts. In zijn jeugd zou Sellner deel hebben uitgemaakt van de Oostenrijkse neonazi-beweging. 'Sellner neemt daar ondubbelzinnig afstand van en is consequent in zijn boodschap om op beschaafde wijze actie te voeren', aldus Claeys van NSV!.

NSV! had na de beslissing al laten weten zich er niet bij neer te leggen, en liet verstaan vastbesloten te zijn de lezing toch te laten doorgaan. De lezing zou gaan over 'de identitaire strijd en haar toekomst' en gaat door in het Pedagogisch Instituut.

Dit stuk werd geüpdatet om de reactie van de NSV-voorzitter toe te voegen.

Powered by Labrador CMS