NIEUWS GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

Registers voor meldingen van grensoverschrijdend gedrag worden verplicht

In een volgende stap in de aanpak van grensoverschrijdend gedrag verplicht de Vlaamse overheid hogeronderwijsinstellingen binnenkort om een centraal register met alle meldingen bij te houden. Aan de KU Leuven wordt al sinds 2016 zo'n register aangevuld.

Gepubliceerd

In maart 2023 is een voorontwerp van het decreet over grensoverschrijdend gedrag principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Daarin is opgenomen dat hogeronderwijsinstellingen een centraal register zullen moeten bijhouden met meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De Vlaamse Regering hoopt dat zo'n register het mogelijk zal maken om sneller problematische patronen te ontdekken.

'Omdat die instellingen zo groot zijn, is dat vandaag niet vanzelfsprekend', klinkt het bij Michael Devoldere, woordvoerder van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Aan de KU Leuven bestaat sinds 2016 wel al zo'n register. 'Het zorgt voor een beter overzicht als er over een persoon meerdere meldingen via verschillende kanalen binnenkomen', laat de universiteit weten.

Aan de KU Leuven zijn het de vertrouwenspersonen zelf die de situaties in een beveiligd systeem registreren

Hoeveel informatie het register zal moeten bevatten over de melder of de situatie, is nog niet helemaal duidelijk. 'De concrete afspraken zullen binnenkort voorgelegd worden aan de Vlaamse Regering', laat Devoldere weten, 'maar er zullen in elk geval strenge GDPR-regels gelden (General Data Protection Regulation-regels, red.).' Slechts een klein aantal personen zal toegang hebben tot het register en instellingen zullen onderling geen registers kunnen uitwisselen.

Aan de KU Leuven gebeurt de registratie per case, dat wil zeggen per situatie met eventueel meerdere melders. Het zijn de vertrouwenspersonen zelf die de situaties in een beveiligd systeem registreren aan de hand van een formulier. 'De opvolging respecteert die gewenste anonimiteit van de melder', laat de KU Leuven weten, 'en collectieve rapportering aan het beleid met het oog op beleidsinitiatieven gebeurt in elk geval anoniem.'

Beroepsgeheim voor vertrouwenspersonen

Verder staat er in het decreet ook dat vertrouwenspersonen voor studenten een duidelijk statuut zullen krijgen. Weyts laat via zijn woordvoerder weten dat dat statuut gebaseerd zal zijn op de bestaande statuten van vertrouwenspersonen in andere sectoren. Zo zullen de personen officieel gehouden zijn aan het beroepsgeheim.

Ook het centrale meldpunt staat nog steeds in de stijgers. Ministers Zuhal Demir (N-VA) en Bart Somers (Open Vld) werken momenteel aan een meldpunt dat over verschillende sectoren zal gelden. Onder meer Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten, uitte al de bezorgdheid dat het meldpunt over te veel sectoren zou gelden.

Minister Weyts is van mening dat het meldpunt 'enkel sterker kan worden als het breder wordt' en wil een inflatie aan verschillende meldpunten vermijden. De lancering van het centrale meldpunt staat gepland voor deze zomer.

Powered by Labrador CMS